Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Duchowość Czy Komercja? Wybór Należy Do Ciebie, Dotyczy "tanich" produktów wspomagających nasze przeżycia
Zyga
post 14.05.2012 - 16:03
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 8367

Założyłem ten temat z jednego powodu. Mianowicie razi mnie chciwość "wielce uduchowionych osób" wciskających swoje produkty prawdziwym entuzjastom. Nic nie ma za darmo. OK. Ktoś włożył swoją pracę i chce godziwej zapłaty. Tylko czy tu chodzi o pomoc ludziom w przebudzeniu ich, czy zwyczajnie liczy się tylko kasa? Czy nasze doświadczenia są tylko rozrywką tak jak film, książka, internet? Komercja odpycha mnie od OBE, bo "świadomi" ludzie pokazują że liczy się tylko to nasze ziemskie życie, wktórym ważna jest zawsze kasa...
Profile CardPM
+Quote Post
twistoid
post 14.05.2012 - 23:30
Post #2

http://demotywatory.pl/762
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 1525

Duchowość niekoniecznie ma oznaczać że ktoś ma żywić się korzonkami. Jeżeli jego wiedza i umiejętności są tego warte to czemu nie? Też możesz spróbować.
Profile CardPM
+Quote Post
Deimond
post 14.05.2012 - 23:43
Post #3

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8460

Ale o co znowu chodzi ? Wal wprost Zyga bo się domyślac nie lubię.

Myśląc logicznie to oświecone osoby nie dawały by kursów czy materiałów płatnych bo nie potrzebują pięniędzy gdyż żywią się praną.

Stąd wniosek że jak ktoś potrzebuje kasy to nie umie żywić się praną wiec nie jest oświecony a co za tym idzie jego materiały są gówno warte....Hmmm chyba logicznie to rozebrałem :D

hahaha - nie spinaj tak pośladów Zyga - jak ktoś chce to niech bierze kasę za co chce - w końcu sam zapłaciłeś 5 zł żeby tu być :D
Profile CardPM
+Quote Post
Dagon
post 15.05.2012 - 08:04
Post #4

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2302

Mnie troszkę śmieszy to 5 zł na wejściu :P Dobrze, że prawo nie działa wstecz, bo by tu do mnie jakie komorniki w czarnych garniakach wpadły astralnym ciałem.
Poza tym próba czerpania zysków z tego forum to trochę jak nekrofilia połączona z kanibalizmem.

CYTAT
Stąd wniosek że jak ktoś potrzebuje kasy to nie umie żywić się praną wiec nie jest oświecony a co za tym idzie jego materiały są gówno warte....Hmmm chyba logicznie to rozebrałem :D

Zaiste. To łączenie dwóch filozofii wschodu jest bardzo logiczne :)
Profile CardPM
+Quote Post
Zyga
post 15.05.2012 - 08:09
Post #5

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8367

CYTAT(Deimond @ 15.05.2012 - 00:43) *
Ale o co znowu chodzi ? Wal wprost Zyga bo się domyślac nie lubię.

Myśląc logicznie to oświecone osoby nie dawały by kursów czy materiałów płatnych bo nie potrzebują pięniędzy gdyż żywią się praną.

hahaha - nie spinaj tak pośladów Zyga - jak ktoś chce to niech bierze kasę za co chce - w końcu sam zapłaciłeś 5 zł żeby tu być :D

Komercjalizacja OBE nie idzie z duchem Oberebelii. Tracę zaufanie do ludzi czerpiących zyski z OBE. Tracę też zaufanie do samego OBE. Nie znam Darka, ale chyba zaczynam go rozumieć. Darek był/jest entuzjastą i swoim entuzjazmem zarażał ludzi. Darek lekceważył drogie wspomagacze a kładł nacisk na trening, silną wolę, motywację. To z czym mamy do czynienia to OBEMARKET. 5 złotych wpisowego jest uzasadnione, 100 złotych za płytkę już nie. Wychodzi na to, że najważniejszy jest zysk i życie materialne, a duchowość można zapakować w kolorowe pudełko i drogo sprzedać.
Profile CardPM
+Quote Post
Pavveł
post 15.05.2012 - 09:01
Post #6

Nr użytkownika: 3901

z jednej strony racja, ale z drugiej być może po prostu Zyga odczuwa mocno empatię i nie może tak obojętnie przy tym stać... np. zależy mu na losie obecnych i przyszłych naiwniaków, ktorzy dają się złapać w pułapkę płytek za 100zł...
piszecie, że ktoś może zarabiać na nauczaniu "duchowości", podczas gdy prawdziwa duchowość jest za darmo, tak jak każdy może spać, czy oddychać za darmo... i jak ktoś próbuje ludziom wcisnąć to samo powietrze, co każdy ma pod dostatkiem, tylko że za grube pieniądze i wciskając, że to "ich powietrze" jest lepsze, to już jest obłuda, egoizm i hamstwo... jeżeli chcecie, aby świat w tym kierunku zmierzał, to proszę bardzo, poklaskujcie takim postawom, albo nawet stójcie obojętnie, względnie na jedno wychodzi...

nie jesteśmy na tym świecie sami i całkowicie odseparować Zielarzu się względnie nie możemy, bo na głębszej płaszczyźnie jesteśmy jednością..
poza tym sądzę, że troska Zygi tutaj nie wynika z jakiś jego wewnętrznych problemów... może właśnie ze swoimi się uporał i teraz ma czas i ochotę pomóc się uporać z problemami z zewnątrz?
Profile CardPM
+Quote Post
Deimond
post 15.05.2012 - 09:18
Post #7

Dusza Towarzystwa

Ludziska -no bez przesady -ja akurat rozumiem - wynajmijcie profesjonalnego lektora i zapłaćcie mu - wynajmijcie studio i zapłaćcie za nie - zapłaćcie też za mastering i mix nagrań. A później rozdawajcie to za darmo. Prawda w polsce jest taska - że jak poślesz tu coś za darmo i napiszesz co łaska - to żaden polak ani grosza Ci nie da - bo tak może.

Owszem można by zorganizować akcję - słuchajcie - zrzucamy się na profesjonalne nagrania - jak chcecie - zapewne nikt by się nie odezwał- ale jakoś nie widziałem żeby ktoś z takim pomysłem wyskoczył. Nikt tu przecie nie sprzedaje duchowości i teologii a jedynie płyty z muzyką i lektorem. Święte prawo autora.

W kościele też możesz kupić tygodnik jakiś tam - kolorowe obrazki i inne dewocjonalia - a one raczej nie wprowadzaja w trans. Rozumiem że koszulki i kubki w ooberebelii też powinny być za darmochę - a wykonawca pozyskuje materiały z powietrza.

Podsumowując - ja jestem za darmowymi i otwartymi projektami. Nie mniej nie zabraniam nikomu czerpać korzyści za włożoną pracę.

Pozdro.
Profile CardPM
+Quote Post
Vamdou
post 15.05.2012 - 10:13
Post #8

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8595

Ostatnio zainteresowałem się czakrami. Przeglądam sobie różne strony i nagle trafiam na jedną taką. Na górze focia "Pana od czakr" obok napis "wielki mistrz" i niżej w czym on tam jest mistrzem. Ok. wchodzę w zakładkę oczyszczanie czakr zjeżdzam na dół i coś mnie trzepnęło - cena za oczyszczanie (z odblokowaniem) ponad 400 zł, za częściowe oczyszczenie (CZĘŚCIOWE!) ponad 100 zł. Ale to oczywiście na odległość, jeślibyśmy chcieli w gabinecie to oczywiście musimy doliczyć odpowiednią kwotę.
Gdzieś tam na stronie jeszcze focia z uśmiechniętym mistrzem, który dzierży Certyfikat potwierdzający jego mistrzostwo. Zastanawiające jest jednak fakt, że wielki mistrz nosi okulary (nie, nie przeciwsłoneczne). Myślałem, że na tym poziomie dosyć łatwo wyleczyć wadę wzroku. No cóż.
Dochodowy interes.
Jednak ja podziękuję, nie będę płacił za coś co na dobrą sprawę mogę zrobić SAM.

To tylko jeden przykład i nie zabraniam tego. Gdy widzę takie strony czy oferty to popatrzę, westchnę nad poziomem takich osób i idę dalej. Na szczęście mamy wolny wybór.

Prawdziwy mistrz nie musi sam siebie nazywać mistrzem, nauczycielem, guru itd. Jego czyny mówią za niego.

Ale niech sobie każdy czerpie zysk z czego chce.
Profile CardPM
+Quote Post
Pavveł
post 15.05.2012 - 13:00
Post #9

dlaczego post przed moim zniknął? :/
Teraz gdzieniegdzie moja wypowiedź brzmi bez sensu, bo jest wyrwana z kontekstu, bo kontekst do którego się odnosiła, zniknął o.O

Deimond, wiedza duchowa to nie płyty, ani kubki i inne gadżety... to jest towar, który trzeba sobie wytworzyć... wiedza duchowa z natury jest za darmo... a jak ktoś ją sobie próbuje uzurpować i sprzedawać, to mnie to w pewnym stopniu mdli..

Poza tym duch jest 'ponad' tym światem, w sensie że to on zawiera wszystko, co jest w tej naszej urojonej rzeczywistości, a nie na odwrót... i próbując dostosować go do reguł gry tej 'rzeczywistości' tylko ograniczamy nasze pojmowanie go, a więc i korzystanie... 'sprzedawanie wiedzy duchowej' czy 'sprzedanie wyników pracy nad wiedzą duchową' to śmiech na sali, bo to samo przez się przeczy wiedzy duchowej... to jest wtedy raczej jakaś jej parodia :/ ... bardziej co Ci wszelcy ezoteryczni czy okultystyczni usługodawcy, czy jak ich nazwać, oferują to wykorzystanie wiedzy magicznej, a nie duchowej... nie wnikając już czy ich zdolności magiczne sa prawdziwe, czy ich wpływ na innych to jedynie działanie placebo na te osoby :/
Profile CardPM
+Quote Post
Deimond
post 15.05.2012 - 13:15
Post #10

Dusza Towarzystwa

Pavvel - myślę że się zgadzamy - ja mówię o tym że nie mam nic przeciw żeby ktoś tworzył płyty z muzą relaksacyjną i lektorem i to sprzedawał . To żadna wiedza duchowa przecież i tego dotyczył post Zygi - przynajmniej tak zrozumiałem.
Profile CardPM
+Quote Post
Pavveł
post 15.05.2012 - 13:20
Post #11

CYTAT(Zyga @ 14.05.2012 - 17:03) *
Założyłem ten temat z jednego powodu. Mianowicie razi mnie chciwość "wielce uduchowionych osób" wciskających swoje produkty prawdziwym entuzjastom. Nic nie ma za darmo. OK. Ktoś włożył swoją pracę i chce godziwej zapłaty. Tylko czy tu chodzi o pomoc ludziom w przebudzeniu ich, czy zwyczajnie liczy się tylko kasa? Czy nasze doświadczenia są tylko rozrywką tak jak film, książka, internet? Komercja odpycha mnie od OBE, bo "świadomi" ludzie pokazują że liczy się tylko to nasze ziemskie życie, wktórym ważna jest zawsze kasa...

Deimond, zaznaczyłem na niebiesko te fragmenty w wypowiedzi Zygi, które wg. mnie dobitnie świadczą, że nie chodziło po prostu o muzykę relaksacyjną z lektorem...
Ja to zinterpretowałem tak, że chodziło o ludzi, którzy sprzedają własną wiedzę duchową, bądź "duchowe" usługi, bądź też takie bzdeta np. jak te:
http://merhlin.pl/opis/719609/cyberdyski-e...neuronowej.html
http://merhlin.pl/opis/1864149/piramida-orgonowa-plaska.html
http://merhlin.pl/opis/2075794/voyager.html
http://merhlin.pl/opis/707837/spherobic-au...dy-emerald.html
Profile CardPM
+Quote Post
bielik110
post 15.05.2012 - 13:45
Post #12

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8602

Witajcie:) Zyga nikogo i niczego nie oceniaj,miej wiare w siebie i w ludzi,akceptuj wszystko i wszystkich,koncentruj się na ty kim pragniesz ty być i co pragniesz robić:)
Już nie długo i my ruszymy z prawdziwą rebelią,głowa do góry zabawimy się na całego:):)
Kiedyś pisałem o świadomości zbiorowej,to jest klucz do wszystkiego:) pozdrawiam
Profile CardPM
+Quote Post
tomox
post 15.05.2012 - 13:47
Post #13

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 3788

Nie da sie zmienic świata pstyknięciem palca i narzekaniem że pieniądze to że tamto jeżeli wszyscy jesteśmy odbiciem samych siebie to zanim ta przemiana obejmie wszystkich ludzi to raczej trzeba czasu dużo czasu. Więc chyba lepiej popracować nad własnym umysłem a to co do życia potrzebne w sobie macie.
Profile CardPM
+Quote Post
Malowany
post 15.05.2012 - 15:27
Post #14

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 8786

Komercja zawszę jest, była i bedzie i nic się na to nie poradzi... lecz nikt nie musi kupować nic na siłe:) jest produkt ktoś go kupuje albo nie i to zależy wyłącznie od nas. Ale nie rozumiem osób którzy sprzedawają swoją wiare czy przeżycia duchowe :/ jak ktoś tu wspomniał kościół też sprzedaje gazetki, czasopisma i różne takie :/ i jaki jest w tym sens? czysto komercjalny niestety;/ czy kosciół nie powinień przekonywać do swojej wiary za darmo? czy nie chodzi o to by oświecić ludzi by wskażać im droge ? Niestety kościół idzie na masówke nie na jakość swoich usług ;/ wiekszość ludzi wierzy bo inni wierzą, bo tak wypada, bo co ludzie powiedzą... ale w taki sposób nie odnajdą się duchowo odśpiewujc wszystkim znane regułki podczas mszy nie zagłebiając się w ogóle w siebie;/ wszystko kręci się niestety wokół pieniądza ;/ nawet płaci sie za spowiedz online na stronie Rydzyka za 30zł no kurde bez przesady ;/ Jeśli w coś wierzę pragnę się dzielić tym z innymi i nie wyobrażam sobie brać za to pieniadze;/ jeśli ktoś podziela moją wiare, jeśli komuś mogłem pomóc w jakiś sposób to cieszy mnie to że mi sie udało :) uczepiłem się akurat kościoła tutaj lecz to dotyczy się również innych głeboko uduchowionych osób.

A jeśli chodzi o 5zł wpisowego to jestem jak najbardziej za tym bo gdyby nie to, to pewnie było by tu masa dzieci neo klikajacych lubię to pod kazdym tematem :P a tak jest jakaś selekcja :) każdy kogo naprawde interesuje temat OBBE trafi na tą strone i nie bedzie mu żal tych 5 zł :)
Profile CardPM
+Quote Post
Zielarz Gajowy
post 15.05.2012 - 17:49
Post #15

Dupa Towarzystwa
Nr użytkownika: 7816

Co w moim poście było niestosownego, że cenzura wkroczyła i to cenzura po całości?
Profile CardPM
+Quote Post
TheTruth
post 15.05.2012 - 19:18
Post #16

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 8616

CYTAT(Malowany @ 15.05.2012 - 16:27) *
A jeśli chodzi o 5zł wpisowego to jestem jak najbardziej za tym bo gdyby nie to, to pewnie było by tu masa dzieci neo klikajacych lubię to pod kazdym tematem :P a tak jest jakaś selekcja :) każdy kogo naprawde interesuje temat OBBE trafi na tą strone i nie bedzie mu żal tych 5 zł :)

I nie ma reklam :)
Profile CardPM
+Quote Post
Malowany
post 15.05.2012 - 19:42
Post #17

Znajomy Rodziny

CYTAT(TheTruth @ 15.05.2012 - 20:18) *
I nie ma reklam :)

No właśnie co mnie bardzo cieszy :) więc na szczęście na naszym forum komercja jest jeszcze daleko za murzynami xD
Profile CardPM
+Quote Post
Vamdou
post 15.05.2012 - 19:54
Post #18

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8595

@up i 2x @up

Jak to nie ma reklam? A ten wynalazek pod obepedią i podcastami oraz w prawym górnym rogu to co to jest? Symulator... phi.
Profile CardPM
+Quote Post
TyHu
post 15.05.2012 - 19:56
Post #19

Coprobo
Nr użytkownika: 7098

a jest 1 reklama , prosze się wyraźniej przyjżeć. :D
Profile CardPM
+Quote Post
TheTruth
post 15.05.2012 - 19:58
Post #20

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 8616

CYTAT(Vamdou @ 15.05.2012 - 20:54) *
@up i 2x @up

Jak to nie ma reklam? A ten wynalazek pod obepedią i podcastami oraz w prawym górnym rogu to co to jest? Symulator... phi.

To się nie liczy, bo są tak małe, nienachalne i dobrze wkomponowane w tło, że prawie nie widać. Nie ma krzyczących bannerów, wyskakujących okienek itp.
Profile CardPM
+Quote Post
Malowany
post 15.05.2012 - 20:01
Post #21

Znajomy Rodziny

No jest bardzo droga reklama :P ale powiazana z naszym tematem wiec myśle że można to wybaczyć choć zajeżdza komercją :P ale wiecie piractwo nie śpi tylko Cii xD
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
3 Stron V   1 2 3 >
Start new topic