Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Incepcja, Film dający do myślenia
chacken
post 31.07.2010 - 00:05
Post #1

Członek Rodziny
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 3019

Film opowiada o włamywaniu się do czyjegoś umysłu poprzez sen. Przedstawia też wiele nowych, dziwnych informacji o snie. Wiadomo że to jest film więc informacje mogą być naciągane lecz chyba warto spróbować :D

Uwaga Spoiler!!!
CYTAT
Pierwszą i najistotniejszą rzeczą jest "włamywanie" się do czyjegoś/swojego umysłu. OK... Załóżmy (mniej więcej tak jak w filmie) że nasza podświadomość wypełnia nasz sen swoimi sekretami, założeniami, przyzwyczajeniami, emocjami itp. w które nie możemy ingerować nie uświadomiwszy sobie tego że istnieje taka możliwość. W filmie (jak i w rzeczywistości) czas we śnie jest szybszy np. 1 min w rzeczywistości to 10 min we śnie. Szybkość snu zależy od jego głębokości (w filmie podzielone jest to na poziomy). Na pierwszy poziom dostajemy się w "pierwszym śnie", załóżmy tak jak w przykładzie 1min=10min. Na drugi poziom dostajemy się po zaśnięciu w pierwszym i na kolejny(trzeci) po zaśnięciu w drugim itd. Z każdym kolejnym poziomem coraz bardziej zagłębiamy się w siebie, w swoją podświadomość dzięki czemu możemy z niej więcej wyciągać bądź zmieniać. Na pierwszym poziomie 1min=10min będąc w na tym poziomie sen ma własny czas więc jeżeli zaśniemy to 1min będzie się równać 100min na drugim poziomie. To daje nam więcej czasu na eksperymentowanie ale im wyższy poziom tym sen staje się bardziej niestabilny co może oznaczać że łatwiej nad nim stracić kontrole i coraz głębiej śpimy. Im głębszy sen tym ciężej kogoś obudzić jedynym sposobem na obudzenie się ze wszystkich poziomów snu jest stopniowe uczucie upadku z najwyższego (najgłębszego np.4) poziomu do najniższego lub po prostu śmierć. Im wyższy poziom tym sen trwa dłużej i bliżej podświadomości. Jak dojdziemy do poziomu w którym 1 min trwa naprawdę bardzo długo jest możliwość że utracimy kontakt z rzeczywistością(limbo) i pozostaniemy w przekonaniu że to jest prawdziwy świat (bo np. będziesz tam już siedzieć 10 lat(nie chcę przesadzać :P) czyli np. 4h w real). W filmie opisany jest też przypadek wejścia do "limbo" czyli utratu kontaktu z rzeczywistością a nawiązanie go z podświadomością, jest to miejsce w którym czas nieistnieje i może się wydawać że jesteśmy tam wieki, jest to nieskończony sen i po wiekach we śnie, po ustawieniu tam sobie wszystkiego tak jak tylko chcesz nagle budzisz się i albo uważasz że ta "pobudka" to początek snu więc musisz iść spać żeby wrócić do rzeczywistości, albo tracisz wszystko próbujesz wrócić do normalnego życia :D. Będąc na poziomie blisko podświadomości możemy ją zmieniać, szukać w niej wspomnień (to taka głęboka autohipnoza). W filmie jest także pojęcie "architekt snów" czyli twórca, on ustala zasady, wielkość, ilość/wysokość/sposób zbudowania budynków, zapach, wiatr itp. Oznacza to że za każdym "wejściem" do snu budujesz coś nowego, coś co ci się podoba tylko że masz możliwość zapisania tego w swoim umyśle. Pada także pojęcie "totemu" czyli rzeczy której wielkość kształt i zachowanie np. po zrzuceniu tylko ty znasz, dzięki temu w łatwy sposób (rzucając ją i w zależności od tego jak się zachowa) możesz sprawdzić czy jesteś we śnie.

Poziomy można porównać do Focusów Roberta Monroe.
Z doświadczenia wiem że zaśnięcie w LD prowadzi do OOBE czyli stanu głębszego, pytanie co jest następne? :D

Są tutaj opisane rzeczy których niektórzy napewno już próbowali. Lecz jeżeli nie to...
Zapraszam do eksperymentowania lub kontynuowania :D

PS. Jak ciężko to zrozumieć to zapraszam do obejrzenia filmu.
Żeby nie było... nie chciałem zrobić reklamy ;)
Profile CardPM
+Quote Post
EverDream
post 31.07.2010 - 12:10
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8011

Zamierzam iść na ten film do kina, bardzo mnie on zainteresował swoją tematyką, ale też i aktorami którzy w nim wystąpią. Szukałem w necie słowa Incepcja, ale nigdzie nie znalazłem jego znaczenia. Nawet Mozilla nie wykrywa jego znaczenia...
Profile CardPM
+Quote Post
tofik
post 31.07.2010 - 12:17
Post #3

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 7928

klik
Profile CardPM
+Quote Post
Marcus Tibor Ferenczy
post 31.07.2010 - 12:18
Post #4

OBE Maniak 101
Nr użytkownika: 1860

No ja powiem tyle że rozmawiam sobie z NP... Trala lala . i w pewnym momencie słyszę
-Patrz na to

I moja uwaga automatycznie przerzuciła się na telewizor ... leci se jakaś reklama...
I się zastanawiam o co chodzi... reklama dobiega końca i moim oczom ukazuje się trailer Incepcjii.

Warty obejrzenia na pewno z wielu powodów... naciągniecie jak naciągniecie, w końcu film.... Dla milionów osób które go obejrzą, będzie on "tylko Filmem"

Pozdrawiam

>MTF<
Profile CardPM
+Quote Post
tom
post 31.07.2010 - 13:16
Post #5

Dusza Towarzystwa
Grupa: Moderator
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 1435

Film jest świetny moim zdaniem :D wczoraj miałem przyjemność wylądować w kinie z tatą.

Sceptycy zobaczą świetny film z elementami fantasty i teoriami Freuda
Zainteresowani zobaczą niesamowitą głębie i dostaną +100 do zapału na voyage niefizyczne :D

Aloha
Profile CardPM
+Quote Post
tofik
post 31.07.2010 - 23:04
Post #6

Przyjaciel Rodziny

Film extra :). Podczas seansu mi się kimnęło to wykorzystałem to by zasiać idee w głowie kasjerki, co by następnym razem wpuszczała mnie za darmo :). Sprawdzimy czy działa :)
Profile CardPM
+Quote Post
turysta49
post 01.08.2010 - 02:17
Post #7

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 8000

("Temat był ale się zmył" - Turysta49)
Profile CardPM
+Quote Post
leon
post 01.08.2010 - 09:41
Post #8

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1867

Dopiero teraz tu dotarłem i znalazłem słowo "incepcja"-otóż słowo to dziś usłyszałem mentalnie-szczegóły opisuję na moim forum http://www.ezoterykaireal.darmowefora.pl/i...ic=10.msg37#new
Co do tematu to wiele z tego opisu pokrywa się z moimi doświadczeniami,z tym że niektóre informacje uzyskuję w realu w postaci np dziś kiedy pracowałem nad moimi tematami na swoim forum usłyszałem mentalnie:"czas płynie za wolno"-a tu trafiam w opisie ten sam problem.
Profile CardPM
+Quote Post
thias
post 01.08.2010 - 11:00
Post #9

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 7996

Widzę na forum dużo pozytywnych opinii na temat filmu, a tylko jedna negatywna. Film mnie już od jakiegoś czasu intrygował - tylko potwierdza się, że jest warty kilku złotych, hehe.
Pozostaje tylko odwiedzić kino. :)
Profile CardPM
+Quote Post
Asha
post 06.08.2010 - 20:54
Post #10

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 7849

Zdecydowanie polecam ten film :)

Porusza wiele ciekawych wątków, potęga snów, panowanie nad umysłem, realia snów i realia realiów :) programowanie siebie, wpływ myśli na własne życie, spacerek w podświadomość - słodki majstersztyk w świetnej oprawie wizualnej i dobrej grze aktorów.

Przychodzi też myśl na ile owa incepcja jest możliwa (czy senna czy inna) i jak duży ma wpływ na osobę. Sami jesteśmy auto-inceptorami. Podkreśla wagę własnych myśli.

Profile CardPM
+Quote Post
pływak
post 09.08.2010 - 20:38
Post #11

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 4156

dzisiaj miałem okazję obejrzeć ten film. Zrobił na mnie wrażenie, ale rozczarowałem się ostatnią sceną, bo przecież on był w realu, a jednak reżyser zasiał ziarno niepewności u widza.
A wracając do interpretacji to nie wiem czy ma to coś wspólnego z fokusami Monroe'a, bo wtedy wchodzimy w nadświadomość, czyli jakby posuwamy się wyżej. Natomiast w filmie schodzimy wgłąb, jak zresztą sami bohaterowie filmu przyznają, czyli w podświadomość. Sam też przeżyłem już sen we śnie, ale tyle poziomów niżej nigdy nie próbowałem schodzić. Może warto byłoby poeksperymentować w tym kierunku?

Załączony plik
Dodany plik  Incepcja.jpg ( 14.88k ) Liczba pobrań: 120

Profile CardPM
+Quote Post
Asha
post 09.08.2010 - 20:44
Post #12

Dusza Towarzystwa

No to ładny spoiler zrobiłeś pływak hehe :D
Profile CardPM
+Quote Post
Abi
post 10.08.2010 - 22:19
Post #13

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 5581

W takim razie nie czytam wypowiedzi pływaka:D
Coz chyba sie skusze i zobacze film:)
Profile CardPM
+Quote Post
Enesu
post 10.08.2010 - 23:28
Post #14

Gość Rodziny
*
Nr użytkownika: 4604

No pewnie, ten film po prostu TRZEBA oglądnąć :) Żeby nie robić spoilerów nie będę pisał nic o fabule :> Naprawdę po oglądnięciu mam straszną ochotę na LD'ki :D A po wyjściu z kina nie wiedziałem czy jest to real czy sen, film dosyć ostro działa na psychikę jeśli ktoś kuma o co chodzi ;] Ale nurtuje mnie jedno pytanie a raczej (UWAGA LEKKI SPOILER! Czemu oni nie mogą śnić normalnie bez tej "maszynki" ? ) Na ogół film polecam, i nie żałujcie ani złotówki na seans :)
Profile CardPM
+Quote Post
Asha
post 11.08.2010 - 11:35
Post #15

Dusza Towarzystwa

Enesu, pewnie chodzi o to żeby publika to łatwiej "chapnęła" :D
Ciekawe, poniekad film jest oparty na jakiś faktach :> może, może...
Profile CardPM
+Quote Post
tofik
post 11.08.2010 - 13:18
Post #16

Przyjaciel Rodziny

CYTAT(Asha @ 11.08.2010 - 12:35) *
Ciekawe, poniekad film jest oparty na jakiś faktach :> może, może...

Jestem ciekaw na jakich. Chętnie poznam źródło tych bzdur. Jedyne na czym film się opiera to na pomysłach wykorzystanych w "mniej znanych " filmach jak Papurika itp. Pozdro :)
Profile CardPM
+Quote Post
leon
post 11.08.2010 - 19:46
Post #17

Dusza Towarzystwa

CYTAT(tofik @ 11.08.2010 - 14:18) *
Jestem ciekaw na jakich. Chętnie poznam źródło tych bzdur. Jedyne na czym film się opiera to na pomysłach wykorzystanych w "mniej znanych " filmach jak Papurika itp. Pozdro :)

Twój wpis jest adekwatny do nicka,to że ty akurat nie masz pojęcia o zjawiskach związanych z czymś co może istnieć ale nie jest jeszcze udokumentowane nie upoważnia cię do oceniania, w tak radykalny sposób,twoja ocena świadczy tylko o klapkach na oczach.
Profile CardPM
+Quote Post
Zbyszek
post 11.08.2010 - 23:30
Post #18

cialka.net
Grupa: OOBE VIP
Ikona Grupy
Nr użytkownika: 99

Trochę się umęczyłem na tym filmie. Na początku nie moglem zrozumieć co oni robią, porównywałem widać do moich doświadczeń poza cialem. Hm, miałem kiedyś z Conchita wspólne śnienie i wcięło mnie w kolejny level,. Ona powiedziała , ze stanąłem bez ruchu i całkowicie zamarłem. Sam wykonywałem cały czas coś, czego ona nie widziała siedząc uwga w astralu naprzeciwko mnie, Wtefdy nawet nie postrzegłem , ze przefazpowalo mnie w ciało mentalne i stałem się dla niej przezroczystym a astralne ciało stało nadal na tym samym miejscu jak slup. Gdyby nie jej dokladny opis zdarzenia, to bym się nie połapał, ze mnie przefazowalo w mentalny poziom. Stalem się bez konkretnej formy i moje ruchy były delikatniejsze, ale przez kolejna akcje nie postrzeglem tego, ba nawet się nie połapałem, ze mnie wtedy nie widziała, choc śniłem coś innego z Herbina. Niestety był to sen mentalny i nie dało się już go potwierdzić.
Przegięli z tymi poziomami na fimie, choć da się podkładać we śnie intencje i inspirować do czegoś ludzi. W końcu w naszych ekspo, tez podsyłaliśmy sobie myśli i nie szlo zawsze rozpoznać kto jakie elementy wprowadził do wspólnego snu.
Profile CardPM
+Quote Post
chacken
post 11.08.2010 - 23:35
Post #19

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 3019

CYTAT(leon @ 11.08.2010 - 20:46) *
Twój wpis jest adekwatny do nicka,to że ty akurat nie masz pojęcia o zjawiskach związanych z czymś co może istnieć ale nie jest jeszcze udokumentowane nie upoważnia cię do oceniania, w tak radykalny sposób,twoja ocena świadczy tylko o klapkach na oczach.

Zgadzam się z tym w 100%. Po przeanalizowaniu filmu doszedłem do wniosku że ma on sporo wspólnego z rzeczywistością... po za tym ze się wchodzi do czyjegoś snu(chociaż kto wie :P)

@edit
Missclick - dałem "dzieki" zamiast "cytuj" przy tofik'u D:
Profile CardPM
+Quote Post
tofik
post 11.08.2010 - 23:42
Post #20

Przyjaciel Rodziny

CYTAT(leon @ 11.08.2010 - 20:46) *

:)... no nie mogę zajarzyć co wspólnego ma mój nick z moją wypowiedzią. Skoro koleżanka i chyba Ty twierdzicie, że to istnieje w takim razie słucham... Dziękuję nie mam więcej pytań. Ty pewnie wierzysz w takie rzeczy. Jesteś pewnie z tej sekty, w której Chrystus przylatuje w ufo :). Wyj....e mam na Ciebie cieciu malinowy i na to co o mnie myślisz, z tego też względu nie odniosę się już więcej do tego co napiszesz. Pozdrawiam

edit warmine:
ostrzeżenie
Profile CardPM
+Quote Post
leon
post 12.08.2010 - 05:31
Post #21

Dusza Towarzystwa

CYTAT(tofik @ 12.08.2010 - 00:42) *
:)... no nie mogę zajarzyć co wspólnego ma mój nick z moją wypowiedzią. Skoro koleżanka i chyba Ty twierdzicie, że to istnieje w takim razie słucham... Dziękuję nie mam więcej pytań. Ty pewnie wierzysz w takie rzeczy. Jesteś pewnie z tej sekty, w której Chrystus przylatuje w ufo :). Wyj....e mam na Ciebie cieciu malinowy i na to co o mnie myślisz, z tego też względu nie odniosę się już więcej do tego co napiszesz. Pozdrawiam

Są takie cukierki Toffi -popularnie zwane mordoklejkami.
http://www.mordoklejki.org/
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
2 Stron V   1 2 >
Start new topic