|
|
![]() ![]() |
19.11.2009 - 16:01
|
|
![]() Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy |
Dawno mnie tu nie było:), ale dzisiaj spotkałem się z artykułem, z którym chciałbym się z wami podzielić i usłyszeć wasze zdanie na jego temat:)
Pozdrawiam http://wiadomosci.onet.pl/2080993,16,nauko...ciala,item.html |
|
|
|
19.11.2009 - 16:15
|
|
![]() http://demotywatory.pl/762 Grupa: Moderator Punkty prestiżu: 319 |
Hmm to niczego nie dowodzi.Artykuł mowi o chwilach umierania a nie wyjsciach z ciała ze niby co za kazdym wyjsciem z ciała zachodzi proces umierania? to sa jakies pierdoły.Pozatym to mechanizm fizyczny nie duchowy<wezmy taka miłosc niby zachodza jakies reakcje chemiczne ale tak naprawde to sie nie przekłada na ogrom doswiadczenia uczuc itd.Jezyk naukowy ma to do siebie ze wszytsko trywializuje.Uja tam odkryto.
|
|
|
|
1 Dzięki twistoid za ten przydatny wpis: ciernik | |
19.11.2009 - 17:27
|
|
|
Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 139 |
A ja zacytuje odpowiedź jakiegoś kolesia, bo samemu nie chce mi sie pisać a miałem napisać dokładnie to samo:
"Naukowcy PODEJRZEWAJĄ , że efekt ten MOŻE BYĆ związany z elektrycznym "rozładowywaniem się" neuronów, które następuje, kiedy otrzymują one za mało tlenu. " BYĆ MOŻE doświadczenie śmierci klinicznej związane jest z podobnym, ale odwracalnym efektem, który przybiera postać wyrazistych wspomnień", "Zdaniem badaczy pacjenci MOGLI wtedy doświadczać tego, o czym opowiadają ludzie"," |
|
|
|
19.11.2009 - 20:38
|
|
|
cialka.net Grupa: Astralni Podróżnicy Punkty prestiżu: 274 Notatnik |
Nie czytałem ale myślę , ze z braku tlenu nawet największy bumcyk załapie się na oobe w czasie umierania, :)
|
|
|
|
19.11.2009 - 20:45
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 7 Notatnik |
Ja przeżyłem śmierć kliniczną, ale w bardzo młodym wieku, więc nic nie jestem w stanie powiedzieć...
|
|
|
|
19.11.2009 - 20:45
|
|
![]() Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 214 Notatnik |
sugerują że podczas obe brakuje tlenu, albo spada ciśnienie? kiedy człowiek najnormalniej śpi? oO
|
|
|
|
19.11.2009 - 21:41
|
|
![]() Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 5 |
jesli dobrze pamietam to Monroe pisze o spowolnieniu tetna i spokojniejszym oddechu podczas wyjsc ale i tak nie rozumiem co oni chca sobie poudowadniac
|
|
|
|
19.11.2009 - 21:53
|
|
|
Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 7 Notatnik |
To antychrześcijańskie i nie należy tego zrobić, bo Twa dusza zostanie pożarta przez jeziora siarki i ognia!
|
|
|
|
19.11.2009 - 22:10
|
|
![]() Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 102 |
Na siłę wszystko można ;)
|
|
|
|
19.11.2009 - 22:30
|
|
|
|
|
|
|
19.11.2009 - 23:38
|
|
![]() Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 102 |
Na siłę wszystko można "wytłumaczyć" odnośnie tego wątku.
Odnośnie do siarki i ognia w sumie czemu nie :P PS żeby nie zaśmiecać Drimer z tego co się orientuję to podczas snu zachodzi wiele procesów między innymi spadek ciśnienia :) |
|
|
|
20.11.2009 - 01:40
|
|
![]() Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 45 |
przecież obe to taka słabsza, kontrolowana śmierć kliniczna.
|
|
|
|
20.11.2009 - 11:16
|
|
![]() Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 66 Notatnik |
a to komentarz na temat przypadku kolesia, który wyszedł z ciała :D
"No to Ci powiem że niewiele brakowało żebyś się udusił. Takie "stany" można samemu sobie zafundować na trzeźwo w łatwy sposób, poprzez niedotlenienie mózgu - i masz taki odlot o jakim napisałeś - tylko że to jest niebezpieczne. A jak Ci się we śnie trafiło to tym bardziej potęguje wrażenia." ..... igramy z życiem Panowie i Panie :D LOL z innej beczki, potem po takim nastraszaniu o niedotlenieniu mózgu jeden z drugim czy też jedna z drugą, piszą na forum, że się boją... Nie bójta się... tacy jak Ci z cytatu powyżej nie wiedzą co piszą :) Ja Wam mówię- BAĆ SIĘ NIE MA CZEGO. Co do spadku ciśnienia i spowolnionym tętnie..czyż podczas medytacji również nie występuje ten stan? :D niedotlenieńcy :D |
|
|
|
1 Dzięki doloreska za ten przydatny wpis: obeludek | |
21.11.2009 - 20:53
|
|
![]() Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 13 Notatnik |
EEeeee jakie tam OBE, oni tylko piszą o NDE a nie o OBE. Nie badali ani jednego OBEmaniaka, tylko jakiś ludzi podczas ich śmierci klinicznej. A już myślałam, że świat naukowy szerzej zainteresowała się tym zjawiskiem, a tu takie cuś. Owszem wychodzenia z ciała podczas śmierci klinicznej jest podobne do OBE, ale przyczyna jest inna. Przyczyną jest szok organizmu na zadany mu ból/obrażenia. My jako OBEmaniacy nie do końca wiemy co dzieje się w naszych mózgach podczas wychodzenia. Ale ja np zauważyłam, że całe ciało się rozluźnia, że oddech zwalnia itp itd. Czyli ciało po prostu zasypia, podczas gdy umysł nie zasypia. Jak nie stracę słuchu w odpowiedniej chwili a jestem źle ułożona na poduszce to mnie budzi moje własne chrapanie hahaha.
Apropo przyczyn wychodzenia z ciała. Właśnie tak powinniśmy klasyfikować wychodzenie z ciała - według przyczyn. A zatem wyjście z ciała; poprzez śmierć (permamentne OBE); poprzez śmierć kliniczną - NDE - (wymuszone szokiem OBE); wyjście świadome (czyli klasyczne OBE); wyjście, które następuje przez LD, przy czym samo LD jest kolejnym typem OBE (ja bym to nazwała podwójne OBE); uświadomienie sobie, że jest się w Poza; i wyjście całkiem nieświadome, czyli sen/śnienie poprzez zaśnięcie; jak również przejście ze snu w OBE. Wszystko to są OBE, które mają inną klasyfikację a zatem przyczynę. No dobra, może ściemniam i naginam. Ale chodziło mi tylko o to, że przyczyny jak również pewne objawy, które ktoś mógłby sobie wpisać do naukowego dzienniczka mogą świadczyć o innych rzeczach. Czemu sen to taka mała śmierć? Od starożytności to wiadomo, a tu nagle jacyś naukowcy bajdurzą o podwyższonej aktywności mózgu. |
|
|
|
21.11.2009 - 21:36
|
|
![]() Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 101 Notatnik |
No i proszę, nauka zrobiła kolejny krok w kierunku odkrycia tajemnicy życia i obalenia mitów, zabobonów etc...
|
|
|
|
21.11.2009 - 23:16
|
|
![]() Dusza Towarzystwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 214 Notatnik |
i tak nikt tego nie spopularyzuje. zbyt paranormalne dla przeciętnego kowalskiego.
|
|
|
|
1 Dzięki dreamer_the_one za ten przydatny wpis: obeludek | |
22.11.2009 - 12:44
|
|
|
cialka.net Grupa: Astralni Podróżnicy Punkty prestiżu: 274 Notatnik |
Dzisiaj to jutro tamto:)
|
|
|
|
1 Dzięki Zbyszek za ten przydatny wpis: obeludek | |
22.11.2009 - 13:16
|
|
![]() Członek Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 26 Notatnik |
|
|
|
|
22.11.2009 - 21:23
|
|
W Twoim wieku też tak myślałem:P Więcej wiary, damy rade. zgłupiałeś na starość hahaha :D ps. zresztą. spopularyzowanie może zaszkodzić. możemy znaleźć sie w tłumie błądzących ślepców i nikomu nie udowodnisz że twoja racja jest większa. stwierdzam: jest OK!! mamy siebie! :* |
|
|
|
22.11.2009 - 22:14
|
|
![]() Znajomy Rodziny ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Podróżnicy Punkty prestiżu: 5 |
bo moja racja jest najmojsza <lol>
|
|
|
|
1 Dzięki gala za ten przydatny wpis: rugwa | |
23.11.2009 - 20:38
|
|
nie lolaj mi tu ;] modzie zwróć uwagę na to pogwałcenie poprawnej polskiej polszczyzny!! :-)
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Park |