Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Reply to this topicStart new topic
> Jak Zapamiętać Podróże?, kilka pytań
Szopen
post 10.04.2008 - 12:54
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2905

Ostatnio zainteresowałem się podróżami mentalnymi.

1.Dzisiaj niejako że, nie wyspałem się to posatnowiłem sobie na kilku pierwszych lekcjach pospać - poćwiczyć mentalkę. Można powiedzieć, zę coś tam mi już wychodzi. Jakoś sobię radzę, ale zawsze (najczęściej) po powrocie w ogule nie pamiętam co tam robiłem. Wiem jedynie, żę podróżowałem sobie dużo i było ciekawie/fajnie i conajwyżej pamiętam jakąś przebłyskę pamieci... i nic więcej :/. Czy znacie jakieś dobre sposoby na zapamiętywanie? Dodam jeszcze, że nigdy nie maiłem problemów z zapamiętywaniem snów, ld/obe i nawet wielu ludzi zazdrości mi tak dobrej pamięci - niemalże codziennie pamiętam dokładnie po pare snów i prowadzę dziennik.

2. Zasadniczo proste pyanie - jak być bardziej świadomym podczas mentalki?

3.Ostatnio (właśnie dzisiaj) podczas jednej podóży ktoś mnie jakby popchną (oczywiście w poza!) lub jakoś tam wpadłem na ścianę za mną i mocno udeżyłem się w tył głowy, po czym straciłem mentalkę - niemalże natychmiast się obudziłem i już po seansie :(. Wiem, zę przecież nasze ciało astralne jest nieśmiertelne (nawet we śniej jestem tego świadom :D) i nic mu nie moze się stać. A jak to jest z tym naszym ciałkiem mentalnym - czy ono też jest nieśmiertelne (prosze o wyjaśnienie przedstawionej wcześniej sytuacji) czy jednak może jemu coś się stać - powrót do ciała?

To chyba wszystko - mozę potem dopiszę jeszcze jakies pytanka ;). Z góry dziękuję :>
Profile CardPM
+Quote Post
6umerang
post 10.04.2008 - 14:53
Post #2

Dziadek do ożehuf
Nr użytkownika: 3906

Chyba pomyliły ci się stany, ponieważ podróż mentalna nie ogranicza w żaden sposób świadomości - w mentalce cały czas jest się w pełni świadomym, więc nie wiem jak rozumieć fakt, że "spałeś" podczas mentalki i nie pamiętasz co robiłeś?? Mentalka to nie ld, żeby zasypiać ;)

Sprecyzuj Szopen, bo na moje laickie oko to rypnęły ci się odmienne stany świadomości :)
Profile CardPM
+Quote Post
Szopen
post 13.04.2008 - 15:20
Post #3

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2905

Moze miesza mi się to z ld ale wątpie, bo ciągle czuję FŚ a w mentalce lekko widzę i niedawno lekko czuję (np. drzewo). ale ciągle czuje FŚ. Nie wiem jak ale po prwrocie normalnie zapominam...

Jeszcze jedno:

4. czy można zasnąć podczas mentalki? :D
Profile CardPM
+Quote Post
6umerang
post 13.04.2008 - 15:55
Post #4

Dziadek do ożehuf
Nr użytkownika: 3906

Oczywiście można zasnąć - jeżeli podróż będzie dłuższa i cię wciągnie a godzina będzie dosyć późna i nie daj boże do tego będziesz już leżał w wyrku, to możesz całkiem łatwo zasnąć. Zdarza się.

Co do pamięci, to nadal utrzymuję, że mylisz stany - czytnij Moena i porównaj, ale serio ja nie wiem, jak nie pamiętać - może bardziej rozwinięci podróżnicy ci pomogą...
Profile CardPM
+Quote Post
starr
post 17.04.2008 - 10:15
Post #5

Guests

Ad 1) Prawdopodobnie jesteś zmęczony gdy zaczynasz swoje podróże mentalne. Łatwo wtedy o rozkojarzenie o chwilowe zaśnięcie. Po prostu zmien godziny na wcześniejsze. Na początku może nie kładź się do łóżka ale usiądź sobie w wygodnym fotelu .

Moen pisał o "wykliknięciach" - nagle odzyskując świadomość uświadamiasz sobie, że nie wiesz co robiłeś przed chwilą , moglo cie nie byc minute jak i całą godzinę. Sam tego chyba nie doświadczyłem jednak przytoczę już tutaj słowa Moena : Obraz wnoszony przez Interpretatora jest jakby przekładem tego co widzi Postrzegający po Tamtej Stronie. Przekład ten ma zadanie ukazanie nam obserwowanych rzeczy w zrozumiałej dla nas formie .Skojarzeniowe obrazy podsuwane przez Interpretatora są częścia procesu tworzenia dostępnej pamięci na temat tego, co obserwuje Postrzegający . Czyli jeżeli po drugiej stronie widzi sie cos z czym nie mielismy jeszcze do czynienia to Interpretator podsuwa najbliższe znane obrazy. Np jezeli nigdy nie widziales tygrysa szablozebnego w swoim zyciu a gdyby Twoj Postrzegajacy go zobaczyl po drugiej Stronie Twoj Interpretator podsunalby obraz pomaranczowego kota jako najblizsza znana mu rzecz. W przypadku gdy widzi sie cos z czym nie ma sie zadnego skojarzenia w banku pamieci to te zdarzenie jest zachowane gdzies w nieswiadomosci do momentu gdy dana rzecz doswiadczymy. Jezeli tak sie stanie wtedy automatycznie ten zapomniany fragment doswiadczenia zostaje odblokowany.

Mimo tego wydaje mi sie ,ze po prostu zasypiasz :))

Ad 2) Ćwiczyć więcej i pdchodząc do nich gdy posiada sie więcej energii.

Ad 3) Oj nie wydziwiaj:D
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic