Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Reply to this topicStart new topic
> Sny..., pomóżcie:(
Shady
post 14.01.2008 - 21:08
Post #1

Przechodzień
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 3217

Więc od dłuższego czasu nic mi się nie sni. niektorzy mi mowia ze poprostu nie pamietam... ale raz za czas moze tam raz na 2 miesiace pamietam swoj sen, a pozatym to nic:( nic mi sie nie sni;[ pomozcie prosze...
Profile CardPM
+Quote Post
luchessi
post 14.01.2008 - 21:41
Post #2

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 1370

Zacznij przed zaśnięciem mowić do siebie, że będziesz rano pamiętał sny. Po kilku dniach napenwo bedą rezultaty. Każdy ma sny tylko ich nie pamięta. Jeśli dasz instrukcje dla swojej świadomości ona zachowa je dla ciebie.
Profile CardPM
+Quote Post
ohmy_
post 14.01.2008 - 22:32
Post #3

Gość Rodziny
*
Nr użytkownika: 2396

śnisz.! tylko tego nie pamiętasz, tak jak pisał luchessi możesz sobie mówić przed zaśnięciem że będziesz po obudzeniu pamiętał to co ci się śniło, a potem możesz sobie ten sen zapisać. Ja tak robiłam i już po 2-3 dniach nie miałam problemu z pamiętaniem swoich snów :)
Profile CardPM
+Quote Post
Herbina
post 14.01.2008 - 23:09
Post #4

Guests

Nastepne sposoby zapamietywania snu: polozyc sie spac o pol godziny wczesniej lub pozniej niz zwykle.Po obudzeniu nie otwierac natychmiast oczu tylko pozostac jeszcze na granicy snu i jawy i w stanie, jaki byl we snie, chodzi o to aby sie nie wysilac tylko calkiem spokojnie pozostac.
Wrazenia ze snu ciagle jeszcze sa w ciele, wystarczy im pozwolic byc, wtedy powoli przypomina sie cos, na poczatku jest to czasem jedna rzecz, jedna sytuacja, jakis strzep wrazen.
Potem w ciagu dnia mozna sobie przypominac to wrazenie, kiedy ono przyplywa to zazwyczaj wraz z nastepnymi kawalkami snu, wszystko zapisywac. Predzej czy pozniej jak te cwiczenia wejda w nawyk to pamietanie snu stanie sie zupelnie normalne. Najlepiej to dziala jak nie jest sie budzonym przez budzik, jezeli juz musi byc budzik to najlepiej taki o milym dzwieku, nie wiercacy w mozgu, ze zwiekszajacym sie nasileniem / bo mozna latwo znowu zasnac - taki nasilajacy dzwiek jest w komorkach, komore najlepiej trzymac dalej od lozka /. Milych snow!
+Quote Post
Noobek
post 15.01.2008 - 00:28
Post #5

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 454

Snów w nocy masz zawsze kilka, więc ich po prostu nie pamiętasz. ja też żadko zapamiętuję sny, ale kiedys miałem taki czysto "naukowy" sposób - nie żadne afirmacje czy cóś, tylko zwykle liczenie. Kładę sie spać o takiej godzinie, żeby jak zadzwoni budzik być pod koniec fazy REM. Skutkowało to często (nie zawsze udaje mi się zasnąć o określonej porze), ale musiałbyś poszukac na necie o tym, ile trwa poszczególna faza, by to sobie obliczyć.
Profile CardPM
+Quote Post
tutajspamuje
post 17.01.2008 - 22:32
Post #6

Przechodzień

Nr użytkownika: 3225

a ile śpisz ? mysle ze to jest ważne, żeby budzić się wyspany. Proponuje spać 6h, chyba proponuje spać wielokroność 1,5 h :) mi to pomaga, po 6 jestem wyspany. a po 4,5 nie narzekam :) jesli masz bardzo duzo czasu proponuje zasnąć na 6h, wypic herbate i dalej się położyć :) mi na bank by sie coś przysniło np że szedłem drogą, obok była wisła, to w niej popływałem razem z chłopakami z straży pożarnej, bo akurat jechali 100km od miasta zżeby zabrać wodę czystą do gaszenia. bez sensu ale cuż :)
Profile CardPM
+Quote Post
MetaPsyche
post 19.01.2008 - 12:52
Post #7

Niepoprawny racjonalista
Nr użytkownika: 703

Nie wiadomo ile dokładnie. Na każdą fazę REM przypada minimum 1 sen, faza REM pojawia się średnio co 90 minut. Tak więc jeśli śpisz 90 min masz co najmniej 1 sen. Jeśli śpisz 180 - co najmniej dwa. 270 - co najmniej 3, jesli spisz 6 godzin - co najmniej 4 itd.
Profile CardPM
+Quote Post
Dawidx
post 19.01.2008 - 15:42
Post #8

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 3263

Nie koniecznie, bo do wejścia w fazę REM potrzeba więcej czasu niż 90 min. Tyle czasu ona trwa, owszem. Ale zanim nastąpi mamy inne fazy snu.
Profile CardPM
+Quote Post
MetaPsyche
post 20.01.2008 - 17:18
Post #9

Niepoprawny racjonalista
Nr użytkownika: 703

CYTAT(Dawidx @ 19.01.2008 - 15:42) *
Nie koniecznie, bo do wejścia w fazę REM potrzeba więcej czasu niż 90 min. Tyle czasu ona trwa, owszem. Ale zanim nastąpi mamy inne fazy snu.

Cykl wszystkich faz trwa ok. 90 minut z czego faza REM może trwać 5 minut, 10 minut, 17 minut itp. Faza REM wydłuża się w kolejnych cyklach kosztem czasu trwania faz NREM ;]
Profile CardPM
+Quote Post
Quel
post 24.01.2008 - 20:34
Post #10

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 269

Za mało uwagi do tego przywiązałeś, teraz będziesz musiał na nowo budować swoją świadomość.

A może po prostu prowadzisz zły tryb życia i dużo jesz na noc:D? (choć podobno niektórym to pomaga hehhe)

Moja początkowa rada: od razu po przebudzeniu notuj, co tylko pamiętasz, bo, zapewniam, sny masz;)
W końcu wejdzie Ci to w nawyk i będziesz mógł potem przez pół dnia myśleć, co ten sen znaczył^^
Profile CardPM
+Quote Post
ldkiler
post 27.01.2008 - 16:25
Post #11

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 287

Polecam masturbować się przed snem ;)
Poważnie
Profile CardPM
+Quote Post
mrdream
post 07.02.2008 - 15:00
Post #12

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 3459

Na zapamiętywanie snów jest kilka metod, zaraz po przebudzeniu nie patrz w okno (mówi się że sny wtedy uciekają) i zanim otworzysz oczy a odzyskasz już świadomość to staraj sobie przypomnieć sny. Jak najszybciej sobie je gdzieś zapisz bo wciągu dnia możesz znowu zapomnieć. U mnie się to sprawdza:)
Profile CardPM
+Quote Post
Freelancer
post 07.02.2008 - 17:50
Post #13

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 3382

CYTAT(Symulator OOBE @ 27.01.2008 - 13:13) *
ja na razie testuje ciekawy sposób zapamiętywania snów :)

Zdradź nam więc cóż to za czarodziejski sposób bo ja też mam dość spory problem ze snami, a przyznam się że śnić lubię... może dlatego że zawsze mam zajebiście przyjemne sny.. o ile je mam ;]
Profile CardPM
+Quote Post
fallenka
post 08.02.2008 - 17:49
Post #14

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 3128

Miałam bardzo podobnie jak Ty albo wogóle nic mi się nie śniło albo tego nie pamiętałam.Z czasem zaczęło mnie to bardzo wnerwiać.Po pewnym czasie sny wróciły same a gdy się rano budziłam pamiętałam je.Nie wiem dlaczego tak się działo.
Profile CardPM
+Quote Post
Freelancer
post 09.02.2008 - 22:42
Post #15

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 3382

No ja właśnie chciałem sobie założyć dziennik snów, a ciężko jest go założyć jak się nie pamięta snów O_o... Ale cierpliwość to podobno bardzo dobra cecha więc czekam ;]

PS. Ale skorzystałem ze sposobu Kuby i jakieś strzępki snu pamiętałem rano :P
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic