Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Reply to this topicStart new topic
> Hipnoza - Może Pomóc...?, Zbieramy materiały !
Mich4l
post 01.01.2008 - 18:18
Post #1

Przyjaciel Rodziny
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 2493

Hejo ! To nieprawdopodobne co można zdziałać za pomocą hipnozy. Nie będę tutaj wymieniał tych wszystkich korzyści, bo wystarczy wspiać w wyszukiwarce :) Tutaj chodzi mi o coś innego. Czy ktoś już miał do czynienia z czymś takim? A może ktoś to praktykuje hipnozę i autohipnozę, może znacie jakieś ciekawe źródła dla początkujących, od czego zaczynać? Linki mile widziane :)
Profile CardPM
+Quote Post
LightRevan
post 02.01.2008 - 07:08
Post #2

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 227

Heh.. ja marzę żeby ktoś mnie zahipnotyzował.
Też szukam ciekawych linków. Jeżeli ktoś z tym się zetknął to niech wklei jakieś linki.
Profile CardPM
+Quote Post
Aniołeczek
post 02.01.2008 - 09:41
Post #3

Członek Rodziny
Grupa: Validating
Nr użytkownika: 2402

Jeżeli ktoś nie jest ekspertem, to lepiej nie praktykować, słyszałam od psychologów wiele przypadków, że nie byli w stanie wybudzić pacientów z autohipnozy. Więc jeżeli ktoś chce, to radze pójść do hipnotyzera albo lepiej, do regresera
Profile CardPM
+Quote Post
Marcus Tibor Ferenczy
post 02.01.2008 - 09:53
Post #4

OBE Maniak 101
Nr użytkownika: 1860

Od pewnego czasu zajmuję się hipnozą...

Mam pare
ebooków na ten temat... dla początkujących...są tam zawarte przedewszystkim przebiegi sesji hipnotycznych i ich przyklady...

jak chcecie ebooki to walcie na mojego meila

[email protected]
Profile CardPM
+Quote Post
student
post 02.01.2008 - 09:57
Post #5

Członek Rodziny
Nr użytkownika: 2656

Hipnoza może znaleźć ciekawe zastosowanie podczas imprez na których nie można spożywać alkoholu. W moim przypadku przydała by się taka umiejętność aby moja kobieta była w stanie mnie zahipnotyzować tak abym odczuwał lekką fazę alkoholową. Nie potrafię się już bawić na czysto. Zbyt wiele myśli odnośnie problemów dnia codziennego. Dodatkowym atutem jest możliwość prowadzenia pojazdu po takiej sesji psycho-alkoholowej ;)
Profile CardPM
+Quote Post
adrian_01
post 02.01.2008 - 15:16
Post #6

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 3033

Osobiście hipnozą sie zajmuje od roku udało mi sie wprowadzić jedną osobę w trans średni i to wszystko
Autohipnozy też próbowałem ale nigdy mi nie wyszła Jak ktoś chce e-booki z których korzystam pisać [email protected]

P.S
Aniołeczek nie można nie wyjść z hipnozy to MIT po prostu to jest inny stan świadomości umysł śpi a ciało nie ale reaguje na polecenia a jak początkujący nie będzie umiał wybudzić to on po prostu zaśnie i sie sam obudzi
Profile CardPM
+Quote Post
Aniołeczek
post 03.01.2008 - 08:35
Post #7

Członek Rodziny
Grupa: Validating
Nr użytkownika: 2402

CYTAT(adrian_01 @ 02.01.2008 - 15:16) *
P.S
Aniołeczek nie można nie wyjść z hipnozy to MIT po prostu to jest inny stan świadomości umysł śpi a ciało nie ale reaguje na polecenia a jak początkujący nie będzie umiał wybudzić to on po prostu zaśnie i sie sam obudzi

Może masz rację, nie dyskutuje na ten temat, bo mam o nim tylko ogólne pojęcie. Ale naprawdę słyszałam i czytałam o takich przypadkach i problemach z wybudzeniem się. Tak czy inaczej, pisze tylko to co mi się obiło o uszy, wcale nie musi być ono prawdziwe, bo nigdy nie miałam z tym styczności bezpośrednio
Profile CardPM
+Quote Post
Deamon Mormo
post 15.07.2009 - 12:50
Post #8

Przyjaciel Rodziny
Nr użytkownika: 7241

skoro tam mi temat zamknęli to daje tu. :)

Na początku taki cytat : " nadejdzie czas kiedy choroba jaka efekt opacznych myśli będzie hańbą"

Może najpierw powiemy co to hipnoza ? definicje jest trudno ustalić, ponieważ prawdziwa natura hipnozy nie jest do konca znana. Stwierdzam jednak że istnieje coś pomiędzy snem a stanem czuwania, tak jakby "półświadomość".

Hipnoza jest przejściowym stanem zmienionej uwagi w którym mogą pojawić sie różne zjawiska, spontanicznie bądź jako relacja na jakiś bodźce. Takie fenomeny obejmują zmiany świadomości, pamięci, wzmożoną wrażliwość na sugestie, odpowiedzi i myśli, których człowiek w normalnym stanie świadomości nie dostrzegaa.

Hizpnoza ma duży wpływ na człowieka. Można przyśpieszyć lub zwolnić oddech, puls. Inne funkcje też można kontrolować hipnozą np. szerokość źrenic, pot kaszel itd

Sugestia jest jedną z podstawowych "rzeczy" w hipnozie. W najprostszym sensie jest to coś co mówi hipnotyzer do osoby hipnotyzowanej np: czujesz sie lekki. To sugestia. Istota sugestii polega na tym że we własnej lub cudzej podświadomości wywołane zostaje określone wyobrażenie. Przez to osiąga sie wpływ na uczucia emocje samopoczucie.
Jeżeli sugestia wywoływana jest u innej osoby mówimy po prostu o sugestii a jeśli u siebie jest to autosugestia.
Każda sugestia zewnętrzna by mogła wywrzeć wpływ musi być przyjęta przez naszą wyobraźnie a tym samym przekształcona w autosugestie. Wynika z tego że każda sugestia to autosugestia :)

Dość tych teorii. Macie tu taki mały test żeby poznać możliwości hipnozy, oczywiście jak wam sie nie uda to nie znaczy że nie ma hipnozy tylko żę coś źle zrobiliście :

"test opadania : "

Bardzo dobrze można przy tym teście sprawdzić podatność osoby na hipnoze. Poproś kogoś by stanął po środku pokoju, zamknął oczy i skoncentrował żeby nie upaść. Przekaż sugestie, coś w stylu :

"Stoisz teraz całkiem luźno, oczy zamknięte. Jednak wyraźnie czujesz jak coś coraz mocniej ciągnie cie do tyłu. Siła która cie ciągnie jest coraz większa, coraz większa. Nie możesz już wytrzymać coś coraz mocniej ciągnie cie do tyłu."

Możesz wzmocnić sugestywne działanie umieszczając swoją prawą ręke 5 cm za głową osoby a lewą około 20 cm przed oczyma. Podczas podawania sugestii poruszasz niezauważalnie rękoma ( ale trzymasz je w jednakowym odstępie od siebie do tyłu ) gdy oddalasz prawą ręke od tyłu głowy to lewą zbliżasz do twarzy pacjenta. Możesz dodać sugestie :

"Czujesz jak opadasz do tyłu, nie możesz sie dłużej utrzymać, opadasz , opadasz nie martw sie na pewno cie złapie. Nic ci nie grozi. Złapie Cię. Czujesz jak coraz mocniej coś ciągnie cie do tyłu, tak że już nie możesz dłużej stawiać oporu. Zaczynasz opadać, opadać, OPADASZ !"

Osoby podatne na sugestie juz po kilku minutach będą stać niepewnie i po krótkim czasie stracą równowagę.

Jeśli nic się nie dzieje często wystarczy powtarzać sugestie kilka razy.

Bless
Profile CardPM
+Quote Post
michu19931
post 15.07.2009 - 13:25
Post #9

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 5349

Nie znam się za dobrze, ale domyślam się, że dość ważna jest odpowiednia tonacja.. :)
Profile CardPM
+Quote Post
Deamon Mormo
post 15.07.2009 - 23:03
Post #10

Przyjaciel Rodziny

Tak tonacja w sensie miły, dźwięczny głos :) do pozostałych "kwalifikacji" hipnotyzera z pewnością zaliczają sie też wyrazista osobowość, zdolność empatii, pewność siebie itp.

Poza tym z pewnością najlepszym hipnotyzerem jest ten kto rozumie osoby które chce zahipnotyzować i potrafi przekonać do swoich zdolności oraz wzbudzić w kimś zapał. Entuzjazm jest u hipnotyzera bardo ważnym czynnikiem. Aby przekonać do czegośinnych trzeba być samemu przekonanym :P Wg. mnie Najbardziej przekonujący jest prawdziwy sukces który osiągnął hipnotyzer
Znacie jakieś techniki ?
Profile CardPM
+Quote Post
MetaPsyche
post 15.07.2009 - 23:31
Post #11

Niepoprawny racjonalista
Nr użytkownika: 703

Jest mnóstwo książek na temat hipnozy i technik. Dla początkujących:
Leslie M. Le Cron - Autohipnoza
William W. Hewitt - Hipnoza i autohipnoza.

Można też w google wpisać "trening autogenny". To chyba najlepsza opcja dla osób które dopiero chcą się zainteresować hipnozą...
Profile CardPM
+Quote Post
Deamon Mormo
post 16.07.2009 - 08:11
Post #12

Przyjaciel Rodziny

Moje ćwiczenia z hipnozą zaczynałem od :

Kładłem się na łózku, wchodziłem w niezbyt głęboki trans, gdy stan juz był odpowiedni zacząłem dawać sobie sugestie że moja prawa/lewa ręka unosi się. Oczywiście za 1 razem nigdy nic sie nie stało, ale nieraz po 20 razy powtarzałem sugestie albo liczyłem w sensie " liczę od 10 do 0, jak doliczę do 0 moja ręka będzie w górze" W końcu ręka zaczynała drgać , kilka razy naprawdę drętwo sie podniosła i wisiała co nie sprawiało mi wysiłku.

Jeszcze chce tylko dodać że wiele osób źle postrzega hipnoze. Myślą ze podczas hipnozy nie wiedzą co sie dzieje , tak jakby spały. ALe tak jest tylko podczas głębokiego stadium. Wiekszość terapii hipnozą przeprowadza sie w lekkim stadium hipnotycznym bo głębszy nie jest wymagany. Pacjent wie co sie dzieje, gdzie jest i wszystko rozumie, ale mimo to sugestia już działa w jego podświadomości. Dużo ludzi może sie zawieść hipnozą, ale to już ich problem :)

Są 3 stadia hipnozy :

Lekka hipnoza : stan odprężenia, swiadomość w pełni aktywna. Proste sugestie są przyjmowane i wykonywane, czyli sugestie w czasie czuwania

Średnia hipnoza: odprężenie jest głębsze , a świadomosc prawie nieaktywna. Osoba hipnotyzowana wykona wszystkie sugestie które sa zgodne z jej osobowością ( możliwe rozkazy posthipnotyczne o jakich pisałem wczesniej)

Głęboka hipnoza : calkowite odprezenie i wylaczona swiadomosc. Pacjent wykonuje wszystkie nawet nielogiczne sugestie. Nic sie nie pamięta po takiej hipnozie.
Profile CardPM
+Quote Post
Deamon Mormo
post 04.08.2009 - 12:48
Post #13

Przyjaciel Rodziny

czemu zdechł mi fajny temat. piszcie co ta !
Profile CardPM
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic