Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty

Closed TopicStart new topic
> Usuwane Posty
MetaPsyche
post 22.05.2008 - 22:17
Post #1

Niepoprawny racjonalista
Grupa: Podróżnicy
Nr użytkownika: 703

Chciałbym poruszyć kwestie usuwania postów. Nie po raz pierwszy już napisany przeze mnie post gdzieś się zagubił. Zgaduję, że jakiś moderator, albo admin uznał go za hmmmm niewłaściwego?

Zrozumiałbym, gdyby usuwane były posty zawierające wulgaryzmy, atakujące innych userów, zawierające treści rasistowskie lub w jakikolwiek inny sposób "szkodliwe", ale już kilkakrotnie usunięto posta mojego autorstwa, którego w żaden sposób nie jestem w stanie zakwalifikować do wyżej wymienionych. Jestem prawie pewny, że nie tylko moje posty giną przez dość dużą dowolność interpretacji dokonywanej przez usuwającego. Informacja o powodzie usunięcia posta, a także o tym kto go usunął nigdzie nie figuruje, więc piszę w dziale "Techniczne".

No ale do rzeczy:
Zwracam się do modów/adminów z prośbą o uwzględnianiu przy decyzji o usunięciu posta faktu, że intencja, czy też przekaz usuwanego posta jaki odebrali czytając go, może wynikać nie z intencji autora, a nie rzadko nawet nie z rzeczywistej treści posta, ale ze sposobu w jaki filtruje i dopasowuje do tego co ma w głowie sam czytający.

Inaczej mówiąc post może być zboczony, ze względu na utora, albo odbiorcę.
Post może być napisany przez ignoranta, albo czytany przez niego.
Post może być najzwyczajniej głupi, albo czytający może z pewnych powodów nie zrozumieć go i za taki uznać.

Projekcja jest naturalnym mechanizmem, ale podczas moderacji forum powinniście starać się jej wystrzegać, tym bardziej, że forum traktuje o rzeczach w pewien sposób związanych z "rozwojem duchowym".

Pozdrawiam.
Profile CardPM
+Quote Post
duszek-stiv
post 22.05.2008 - 22:27
Post #2

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 2693

Niestety twój wywód jest zbyt inteligentny, żeby mógł być zrozumiany przez wyższe instancje :)
Profile CardPM
+Quote Post
starr
post 22.05.2008 - 22:44
Post #3

Guests

Chyba musze zrobić sobie wakacje.
Wtedy meta bedzie mógł pisać do woli komuś w odpowiedzi "mogą zrobić kupe" itd, duszki bedą tworzyly pare kont by pisac jednowyrazowe offtopowe posty. Wielka frajda dla dzieciaków.
Nie macie nic lepszego do roboty w swoim życiu ?
+Quote Post
MetaPsyche
post 22.05.2008 - 23:05
Post #4

Niepoprawny racjonalista

Starr chodziło mi właśnie o posta, którego część zacytowałeś. "Mogą zrobić kupę" było tylko żartobliwą odpowiedzią na pytanie, "czy byty astralne mogą wyrządzić podróżnikowi krzywdę" - dalsza część posta, gdzie napisałem, że jego własny mózg nie wyrządzi mu krzywdy chyba skreśla offtop jako powód usunięcia, a sam żart nie uważam za obraźliwy.

No nie ważne, ten post to tylko przykład.
Profile CardPM
+Quote Post
duszek-stiv
post 22.05.2008 - 23:29
Post #5

Znajomy Rodziny
Nr użytkownika: 2693

CYTAT(starr @ 22.05.2008 - 22:44) *
duszki bedą tworzyly pare kont by pisac jednowyrazowe offtopowe posty

Wystarczy mi jedno konto :), zebys byl ciut bystrzejszym modem to
bys wiedzial, ze nie nalezy ludzi oceniac po IP!!!!
a jednowyrazowa odpowiedz na post jest lepsza jak - rzadna!!!
Profile CardPM
+Quote Post
starr
post 23.05.2008 - 00:49
Post #6

Guests

Już miałem nic nie odpisywać i dać sobie z wami spokój na pewien czas. Czasem *żadna odpowiedź jest właśnie tą lepszą .

Dbajcie o forme wypowiedzi to może kolejni ludzie nie będą odchodzili z forum zniesmaczeni :/
Taka rola moda- nie bawi mnie wogle to . Od niektórych rzeczy tutaj aż ręce opadają- wystarczy kosz przejrzeć- uff. Wkładam w to swój czas a nic z tego nie mam. Co najwyżej słyszę komentarz, ze jestem mało inteligentny gdy Silverka w swoim temacie pyta sie "(..) czy można?" a ja usuwam jednowyrazową odpowiedź "można."
Trochę to zniechęcające i nużące.
Prawda- nie powinno sie oceniać ludzi po IP ale po czynach- tak wiec bardziej sie zastanawiajcie nad tym co robicie

Nie będę dalej tego komentował i dyskutował. Zajmijcie się lepiej czymś sensownym niż tracić energie na takie farmazony.

Ja tak zrobię :I
+Quote Post
Cibola
post 23.05.2008 - 02:12
Post #7

Dusza Towarzystwa
Nr użytkownika: 2700

a tak na serio przydalaby sie jakas stosowna notka lub edycja postu w miejscu gdzie zostal usuniety,zmodyfikowany, przeniosiony - jakkolwiek byle by byla informacja z jakiego powodu

CYTAT(starr @ 22.05.2008 - 23:44) *
Nie macie nic lepszego do roboty w swoim życiu ?

No nie wiem ale to przeciez ty jestes modem hehe
Profile CardPM
+Quote Post
MetaPsyche
post 23.05.2008 - 16:41
Post #8

Niepoprawny racjonalista

Starr jak zwykle wszystko przekręcasz. Nie napisałem, że nie powinno się moderować forum, bo moderacja jest potrzebna,. Niektóre tematy powinno się usuwać, przenosić do kosza, zamykać. Niektóre posty powinno się usuwać. Chodzi po prostu o to, że ty usuwasz wszystkie które ci się z jakiegogoś powodu nie spodobały. To nie jest twoje forum, tylko forum Cata, a userzy tego forum dali ci funkcję moda, którą przyjąłeś, więc postaraj się to uszanować i jeśli ktoś napisze posta, który nie podpadł ci do gustu, ale nie jest offtopowy, ani w żaden sposób obraźliwy to zastanów się czy jest powód aby go usuwać.

Z mojej strony też EOT . Chciałem zwrócić tylko na coś uwagę, a wychodzi kłótnia.
Profile CardPM
+Quote Post
starr
post 24.05.2008 - 17:02
Post #9

Guests

Dodam jeszcze parę słów na koniec.
No właśnie taka rola moda - pamiętając, że forum jest czytane przez mnóstwo ludzi i oceniane na podstawie takich własne szczegółów dba o to by całość była w dobrej formie. Staram się by panowała swoboda wypowiedzi- każdy może wyrażać siebie w jakikolwiek sposób oczywiście jeżeli zachowa jakieś normy dobrego smaku.

Usunięcie postu zdarza sie naprawdę bardzo, bardzo rzadko. Nie chcę też ingerować w czyjeś wypowiedzi ale czasem gdy np pełno jest wulgaryzmów to edytuje post i wrzucam parę "****" zamiast przekleństwa, tyle :)
Trochę Cię poniosło i zacząłeś to wyolbrzymiać. Nie jest prawdą , że usuwam każdy post który "mi się z jakiegoś powodu nie podoba" - bzdura. Jak już napisałem usunięcie wypowiedzi jest czymś rzadkim , czymś co robię niechętnie bo szanuję czyjeś zdanie. Naprawdę przemyślę coś zanim podejmuję jakieś kroki.

Wracając do tego Twojego nieszczęsnego postu: został usunięty ponieważ : był był w złym tonie i nie ma co owijać w bawełne- trochę obrzydliwy. Poza tym ktoś inny wyjaśnił już dobrze tamtej osobie jej pytanie(tak jak w wielu innych tematach było to wałkowane wielokrotnie).

Dobrze, chyba wszystko juz jest wyjasnione :)

Jak pisałem na jaki czas mnie nie będzie. 3majcie sie, hej

zamykam temat Silverka
+Quote Post

Go to the top of the page
Start new topic