Szyszynka jest mało poznanym gruczołem dokrewnym znajdujacym sie w.. hmm centralnej czesci mózgu.. występują w niej i są produkowane śladowe ilości czystego DMT(!) oraz znaczne melatoniny. Gruczoł ten, w pełni aktywny od urodzenia, powoli zaczyna zanikać (ulegać atrofii) tak, że w wieku dojrzałym jest wielkości grochu. Uważa się powszechnie, że wtedy jego rola jest bardzo ograniczona. Dla ciekawości podam, że jest to jedyny znany narząd w ciele człowieka, który nie choruje.Ćwiczenia tzw. duchowe, psychiczne, powodują aktywację szyszynki i jej fizyczny rozwój, szczególnie kontemplacja i medytacja. Badania prowadzone na niektórych (tomografia komputerowa) niejedzących wykazały, że ich szyszynka jest średnio dwa razy większa niż u statystycznego mieszkańca Ziemi. W świecie materii szyszynka jest jakby obrazem (odzwierciedleniem) tego, na ile rozszerzona jest sfera Świadomości danej osoby. Poza tym od aktywności tego gruczołu zależy działanie percepcji tzw. pozazmysłowej (zmysły niematerialne). Kiedy szyszynka jest wystarczająco rozwinięta, wszystkie fizyczne zmysły stają się niepotrzebne, bo percepcja szyszynką jest znacznie szersza. Można więc wtedy być fizycznie głuchym, niewidomym a słyszeć i widzieć o wiele, wiele więcej. Uważam, że stymulacja tego gruczołu (np. przez szynchronizacje półkul mózgowych dżwiękami hemi-sync) ma ogromny wpływ na doznawanie odmiennych stanów świadomości.. w tym oobe. - takie moje spekulacje :P
"Już sam fakt, że DMT jest w naturalny sposób wytwarzana w ludzkim mózgu, oraz że jej obecność zdaje się wspomagać zarówno postrzeganie pozazmysłowe, jak przeżycia eksterioryzacji (przebywanie poza ciałem), wystarczy, aby uznać tę substancję za wysoce interesującą. Największą fascynację budzi jednak wywołane transem częste wrażenie obecności obcej inteligencji, opisywane przez wiele osób."
"Badacz DMT dr Rick Strassman uważa, że w różnych, nietypowych z psychofizycznego punktu widzenia sytuacjach, gruczoł szyszynki sam wydziela do organizmu cząsteczki DMT, a stany powodowane działaniem DMT spotykane są nie tylko po spożyciu narkotyku ale również w czasie głębokiej medytacji, śmierci klinicznej, narodzin, wysokiej gorączki, głodu lub deprywacji sensorycznej."
caly artykuł -
https://hyperreal.info/a_bsurd/granice_nauki_otwarty_umyslmoje pytanie: co o ty myślicie? :P
pozdro