Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

oobe.pl

Start Porady Roberta
Monroe
Porady Brucea
Moena
Porady Darka
Sugiera
Park Forum
Notatki
Arty
> O Końcu świata Raz Jeszcze., Artykuł o 2012 roku.
Dziubas
post 06.03.2008 - 16:34
Post #1

Guests

KONIEC ŚWIATA W 2012 ROKU?
autor: Dziubas

To, co znajduje się w tym artykule, nie jest specjalnie odkrywcze, nie mniej jednak pomyślałem, że zebranie pewnych znanych, naukowych, faktów pozwoli zrozumieć naturę zjawiska, które prawdopodobnie nas czeka w 2012 roku. Sam jestem ogromnym sceptykiem i stwierdzenie: "w roku 2012 będzie koniec świata" budziło jeszcze do wczoraj uśmiech na mojej twarzy. Przeżyliśmy już wiele końców tego świata przepowiadanych przez najróżniejszych ezoteryków, okultystów i "znawców", dlaczego tym razem miałoby być inaczej?? Wszystko wskazuje na to, iż tym razem "koniec" ma podstawy naukowe.

Prognozy roku 2012 są najróżniejsze i obejmują zagadnienia zarówno naukowe, jak i ezoteryczne. Słyszy się o przebiegunowaniu Ziemi oraz o przybyszach z innej planety. Do tego wszystkiego dochodzą wyliczenia Majów. W artykule chciałbym odstawić na bok ezoteryczne i okultystyczne podejście do tematu a zająć się fizycznymi podstawami roku 2012 a jest o czym pisać i czego się bać.

Obliczenia Majów.

Majowie byli dobrymi obserwatorami nieba - zwłaszcza Słońca, byli też dobrymi matematykami. Nie jest tajemnicą i niczym nowym fakt, iż ich kalendarz kończy się na 21 grudnia 2012 roku. Majowie twierdzili, że na tym roku (2012) zakończy się istnienie czwartego świata i rozpocznie piąty i ostatni. Owy czwarty świat, w którym żyjemy, zakończy się w wyniku hiperaktywności Słońca, w którą nasza gwiazda wkracza co 11,5 tysiąca lat. Obliczenia współczesnych naukowców potwierdzają tą teorię:

Środa, 21 lutego 2007, 09:20

Amerykańscy naukowcy biją na alarm - coś dziwnego dzieje się z polem magnetycznym naszej planety. Wygląda na to, że bieguny zaczęły gwałtownie zmieniać swoje położenie. To może skończyć się globalną katastrofą.
(...)
Co to znaczy? Według jednej z teorii na temat przebiegunowania, w 2012 roku ziemskie bieguny zamienią się miejscami. Miałoby to nastąpić po serii gwałtownych zaburzeń pola magnetycznego Słońca. Naukowcy nie mają wątpliwości - zamiana biegunów jest możliwa i Ziemia już to przechodziła. Można to potwierdzić, badając na przykład zastygniętą lawę. Gdy taki materiał ochładzał się i twardniał, "zapamiętywał" kierunek pola magnetycznego. Dzięki temu po tysiącach lat naukowcy potrafią odtworzyć, jak biegło pole magnetyczne.
(...)
Słońce co 11,5 tysiąca lat przeżywa stan hiperaktywności. Z zapisków starożytnych Majów wynika, że ostatni raz miało to miejsce blisko 10 tysięcy lat przed naszą erą. To cykliczne zjawisko ma się powtórzyć właśnie w 2012 roku. Gdyby rzeczywiście tak się stało, Ziemia zamieniłaby się w gigantyczną cewkę elektromagnetyczną. A wtedy bieguny mogą "przeskoczyć" z miejsca na miejsce.

Co ciekawe, według geologów 11 tysięcy lat temu naszą planetę nawiedził wielki potop.

[źródło: http://dziennik.pl/nauka/article21419/Nauk...iec_swiata.html]

Zatem określone naukowo zostało pierwsze z serii zjawisk, które ma nastąpić (i mieć wpływ) w 2012 roku. O wzrastającej aktywności słonecznej świadczyć też może efekt cieplarniany - co prawda nie ma jednoznacznych dowodów, iż jest on wynikiem aktywności naszej gwiazdy, wiele jednak potwierdza ową tezę. O tym, że Słońce ma wpływ na klimat Ziemi uczymy się już w szkole podstawowej, dlaczego więc naukowcy niechętnie podchodzą do teorii, iż ocieplenie klimatu jest powiązane z rosnącą aktywnością słońca? Być może jest to metoda utajnienia całego zjawiska, ograniczenie globalnej paniki, a może robią to z przekory? Możliwe też, że jest to dobry pretekst, by przy okazji trochę zadbać o naszą planetę. Faktem jest jednak, iż odwrotna aktywność Słońca do obecnej miała znaczący wpływ na klimat:

Długotrwałe odstępstwa aktywności słonecznej od normy mogą powodować globalne zaburzenia klimatyczne. W obecnym tysiącleciu występowały trwające po kilkadziesiąt lat okresy spadku aktywności słonecznej. Dla przykładu- w latach 1645-1715 plamy znikły z powierzchni Słońca niemal całkowicie. Okres ten, znany obecnie jako "mała epoka lodowcowa" lub Minimum Maundera, odznaczył się znacznym oziębieniem klimatu i wyjątkowo surowymi zimami. Dwa inne historyczne okresy niskiej aktywności: minimum Wolfa (1280-1340) oraz minimum Spörera (1460-1550) najprawdopodobniej również były bardzo chłodne.

[źródło: http://archiwum.wiz.pl/1999/99083100.asp]

Skoro więc obnieżenie aktywności gwiazdy powoduje "epokę lodowcową", to dlaczego hiperaktywność - ogromny wzrost aktywności Słońca nie miałby mieć wpływu na ocieplenie i zaburzenie klimatu Ziemi, to wręcz nielogiczne zaprzeczać temu.

Zatem wiemy już, że w roku 2012 Słońce ma wejść w stan hiperaktywności, za czym przemawiają obliczenia Majów, współczesnych naukowców, geologów oraz hipotetycznie ocieplanie się klimatu. Czas zatem przedstawić kolejny powód do ostrożniejszego oceniania 2012 roku, mianowicie 11-letniego cyklu i zamiany biegunów Słońca. Nasza gwiazda co 11 lat przechodzi szereg zmian i zaburzeń związanych ze swoim polem magnetycznym, wówczas bieguny ulegają zamianie - pełny cykl ich zamiany trwa 22 lata. Podczas okresu załamania się pola magnetycznego Słońca mamy do czynienia z jego ogromną niestabilnością, co wiąże się ze wzmożoną ilością burz geomagnetycznych. Co dla nas oznacza burza słoneczna?

Burza w 1989r.

Gwałtowna burza z 13 marca 1989 roku w niecałe 90 s pozbawiła energii elektrycznej około 6 mln mieszkańców prowincji Quebec w Kanadzie. Przyczyną awarii sieci energetycznej było najprawdopodobniej oddziaływanie magnetosfery Ziemi z olbrzymim obłokiem plazmy, który kilka dni wcześniej został wyrzucony ze Słońca. Wzbudzone podczas burzy prądy zniszczyły wtedy całkowicie jeden z wielkich, bardzo kosztownych, transformatorów w elektrowni Hydro-Quebecw Montrealu. W podobny sposób ucierpiały już sieci w różnych miejscach na świecie.

[źródło: http://archiwum.wiz.pl/1999/99083100.asp]

Burza z kwietnia 2000. roku

Jak widać burza z początku kwietnia widoczna była na całej Ziemi.
Dodatkowe informacje, o tym, co działo się w pobliżu Ziemi w tym czasie, dostarczyly satelity SOHO i ACE. Ich pomiary pozwoliły stwierdzić, że właśnie 6-7 kwietnia orbitę naszej planety przecięła potężna fala uderzeniowa związana ze słonecznym rozbłyskiem z 4 kwietnia. Zmierzono parametry opisujące te falę i tak predkość cząstek wiatru słonecznego wzrosła gwałtownie z 400 do 600 km/s, ich gęstość z 7 do 30 cząstek/cm2.

[źródło: http://maze.u.lodz.pl/fizyka/for/for.htm]

To przykład dwóch burz. Stają się one w każdym cyklu silniejsze - co więc nas czeka w 2012 kiedy to przypada kolejne maksimum aktywności słonecznej i zamiana biegunów?

Obecnie Słońce rozpoczęło nowy cykl aktywności 4 stycznia 2008 roku:

Poniedziałek, 21 stycznia 2008

Z przyjemnością zawiadamiamy Państwa, że wraz z dostrzeżeniem na półkuli północnej Słońca pierwszej plamy rozpoczął sie nowy cykl aktywności słonecznej. 4 stycznia z plamy nastąpił także wyrzut masy. Cykl otrzymał oznaczenie "24".

[źródło: http://news.astronet.pl/news.cgi?5734]

I filmik online - Słońce od 16.01 do dzisiaj (6.03)

Film - pierwsza oznaka nowego cyklu (widać wybuch w prawym-górnym rogu)

Cykl ten rozwija się powoli - średnio gwiazda "rozkręca się" ok. 2 lata, więc maksimum cyklu powinno przypaść na 2010 rok. Pamiętajmy jednak, że na 2012 przypada hiperaktywność, może więc ten cykl będzie przebiegał wolniej, lub inaczej?

W 1998 r. Słońce weszło w początek nowego cyklu i w styczniu 2000 r. osiągnęło poziom bliski maksymalnej aktywności.

[źródło: http://www.wiw.pl/astronomia/0706-c3-slonce.asp]

Czas na podsumowanie tych kilku nakładających się faktów i ułożenie pseudonaukowej teorii na temat roku 2012.

Teoria 2012.

Na wstępie tych dywagacji należy zaznaczyć, iż słowo: koniec nie jest dobre dla tego roku, ponieważ życie na Ziemi się nie zakończy - przynajmniej nie całkowicie, nie czeka więc nas zagłada, anihilacja, czy armageddon. Nie jest też powiedziane, że całość musi się odbyć właśnie w 2012 roku -- wszyscy jesteśmy tylko ludźmi, a Majowie nie dysponowali supertechnologią i mogli się pomylić - zarówno w przód jak i w tył. Zdarzały się już cykle słoneczne trwające 8 lat, zdarzały i 14-letnie. Zatem datę 2012 przyjmijmy tylko dla uproszczenia całości.

Rok 2008 - Słońce rozpoczyna kolejny cykl, który hipotetycznie powinien trwać 11 lat, zatem do roku 2019. Maksimum swojej aktywności powinno mieć za około 2 lata - 2010 rok. Cały czas pamiętamy, iż słońce wchodzi w okres hiperaktywności przypadającej na 2012 rok. Towarzyszyć temu mogą potężne burze geomagnetyczne, które - moim zdaniem - będą właśnie przyczyną owego "końca świata". Silne zaburzenia pola magnetycznego Słońca wystrzelą albo jedną potężną albo mnóstwo burz geomagnetycznych w stronę Ziemi, która już jest osłabiona w wyniku zaburzeń klimatu, wspominałem na początku, iż zorze polarne dostały "bzika" co świadczy o zachwianych biegunach magnetycznych naszej planety. Uderzająca (lub uderzające burze w liczbie mnogiej) burza, która będzie na prawdę solidnej mocy, może nie tylko mocno osłabić nasze pole magnetyczne, ale również je zdmuchnąć, bądź - wywrócić na drugą stronę, co w praktyce oznacza przebiegunowanie Ziemi - i to może się okazać najprawdopodobniejszym scenariuszem 2012 roku, a o skutkach owego przebiegunowania informacji w internecie jest dużo. Nie nastąpi koniec świata, ale też nie będzie przyjemnie - wiele gatunków flory i fauny tego nie przeżyje, zginie też wielu ludzi.

Żeby dodać trochę pikanterii powiem, iż prawdopodobnie wielcy tego świata doskonale wiedzą, co nas czeka, zdają sobie sprawę, że można przetrwać ten okres odpowiednio się zabezpieczając, ale przede wszystkim nie wzniecając paniki - to dlatego stara się 2012 rok przysłonić śmiechem i ezoterycznymi bzdurami, gdyby nagle w telewizji pojawiła się grupa szanowanych naukowców zwiastujących koniec świata, to Ziemia nie doczekałaby go - rozboje, kradzieże, anarchia - scenariusz pewnie tak by wyglądał. Dlatego wciąż jest cicho o nadchodzących latach, dlatego efekt cieplarniany jest wynikiem działalności człowieka (chociaż w historii Ziemi miał już miejsce nie raz), dlatego do roku 2012 ma być ukończony globalny bank nasion i roślin ukryty bezpiecznie setki metrów pod ziemią w miejscu niezagrożonym przez trzęsienia ziemi, czy inne kataklizmy, które mogą mieć miejsce przy przebiegunowaniu. Nie doszukiwałem się szczególnie tego typu projektów, które mogą być powiązane, ponieważ nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, jednakże "spisek" nabera nowego znaczenia, gdy chodzi o globalne bezpieczeństwo i przetrwanie - kiedy przelatuje obok Ziemi potężna asteroida, gdzie milimetrowe zboczenie z kursu zniszczyłoby połowę życia naukowcy i media milczą, aby powiadomić nas o tym fakcie dopiero , gdy niebezpieczeństwo minie.

Ode mnie:

Jeżeli ktoś przeczytał o dziwnym projekcie globalnym, który jak ulał pasuje do "końca świata" - niech da mi znać, może się okazać, że jest jeszcze kilka innych projektów zbliżonych do globalnego banku nasion, których ukończenie ma nastąpić do 2012 roku a które dziwnym zbiegiem okoliczności mogą nam uratować życie...

Druga sprawa, ktokolwiek ma czas i chęci, ewentualnie, kto chce sam sprawdzić teorię z artykułu, może 24h/dobę obserwować słońce oraz pogodę słoneczną na stronach:

http://soho.nascom.nasa.gov/ <- najważniejsza

http://umbra.nascom.nasa.gov/
http://umbra.nascom.nasa.gov/eit/EIT.html

Fotka niemal pełnego cyklu słońca - widać dokładnie stopniowy wzrost ilości plam (aktywności).

Rozpoczęcie Cyklu 24 - nowy cykl słoneczny

Kilka innych linków o tej teorii:

audycja Bernatowicza: http://www.wrzuta.pl/audio/3kGTpQF7Y0/

inne:
http://hotnews.pl/artnauka-437.html
http://hotnews.pl/artnauka-447.html

Czy 2012 rok faktycznie taki będzie jak się zapowiada - nie wiem i ty również nie wiesz, wierzyć w to nie trzeba, ale warto wiedzieć, ponieważ nigdy jeszcze koniec świata nie miał takich solidnych podstaw naukowych. To nie jest już tylko przepowiednia nawiedzonego kolesia z renesansu, czy medium z Częstochowy, tylko hipotetycznie realne zagrożenie, tak samo prawdopodobne być może jak i inne końce świata, z poprawką na zbiegi okoliczności potwierdzające prawdopodobieństwo zaistnienia...

Uaktualnienie (ciekawe artykuły pośrednio i bezpośrednio powiązane z tematem):

W atrtykule pisałem, że planowany jest bank nasion do 2012 - owy bank już jest otwarty i ma się dobrze a pierwsze nasiona są już składowane.

Globalny Bank Nasion I
Globalny Bank Nasion II
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Dziubas
post 06.03.2008 - 18:35
Post #2

Guests

Herbino nie mogę znaleźć tego właściwego filmiku, tylko jakiś jasnowidz o ufo nawija.

Suwak -- sprawa zniszczenia sprzętu jest prawdziwa (zakładając prawdziwość zjawiska) ponieważ solidna burza geomagnetyczna - jak pisałem i piszą inni - może albo mocno zniekształcić, albo zdmuchnąć nasze pole magnetyczne, wobec tego wszelki sprzęt oparty na elektryczności (elektromagnetyzm) i wszelkie nośniki oparte o zapis magnetyczny (czy tam elektromagnetyczny, nie znaju się) również będzie uszkodzony.

Szczerze powiedziawszy aż mnie głowa boli, bo mój sceptycyzm chichrał się z 2012 i nie czytałem niczego o tym ze szczególną uwagą ani tym bardziej szczerze wierzyć...

Jak jest gdzieś link do tej książki Geryla, to daj Suwi namiar...

--edit--
znalezione.
+Quote Post

Posty w temacie
- Dziubas   O Końcu świata Raz Jeszcze.   06.03.2008 - 16:34
- - rLOVEution   witaj dziubas No Niestety, Świat według kiepski...   06.03.2008 - 17:23
- - Dziubas   Film zaczyna się od tematu Boga i chyba go nie ob...   06.03.2008 - 17:31
- - Herbina   Dziubas napisal: "Nie nastąpi koniec świat...   06.03.2008 - 17:58
- - Dziubas   Chciałem też zachęcić do odsłuchania audycji ...   06.03.2008 - 18:05
- - suwak   Polecam audycję Roberta Bernatowicza o roku 2012....   06.03.2008 - 18:28
|- - suwak   CYTAT(Dziubas @ 06.03.2008 - 18:35) ...   06.03.2008 - 18:53
- - Herbina   Dziubas, prawdopodobnie trafiles na wlasciwy filmi...   06.03.2008 - 19:53
- - Dziubas   A to teraz rozumiem Herbina - możliwe, że dział...   06.03.2008 - 19:57
- - MetaVirus   Dam wam materiał na nowy film o teoriach spiskowy...   06.03.2008 - 21:27
- - Dziubas   Nie bierzesz tylko meta poprawki, że wszelkie dot...   06.03.2008 - 23:04
- - ja:)   Słucham tej audycji i natknąłem sie na "dr...   07.03.2008 - 00:14
- - twistoid   Mysle ze ktos chce zapuscic paranoje na siłe.Pole...   07.03.2008 - 01:10
- - leon   Twistoid ma rację,zauważyłem tu już objawy par...   07.03.2008 - 08:39
- - Forgotten   OK, to w takim razie powiedz mi Ja:) Czemu Wenus ...   07.03.2008 - 15:55
- - Majster   Bardzo podoba mi się sposób w jaki to przedstawi...   07.03.2008 - 16:49
- - ja:)   CYTATOK, to w takim razie powiedz mi Ja:) Czemu We...   07.03.2008 - 17:40
- - Dziubas   Ja może kontrując 'JA' zapytam się inac...   07.03.2008 - 17:40
- - ja:)   hehe. Też specem nie jestem, ale wiedzą się ch�...   07.03.2008 - 18:03
10 Stron V   1 2 3 > » 

Go to the top of the page
Start new topic