oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Deja Vu
Mero
post 11.07.2012 - 13:39
Post #1

Dusza Towarzystwa
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Ostatnio para badaczy, Akira O?Connor i Chris Moulin z University of Leeds, zaproponowała nowe wytłumaczenie tego zjawiska. To właśnie oni dwa lata temu obalili najbardziej rozpowszechnioną teorię, która zakładała, że jest ono powodowane przez nierównoczesne przekazywanie obrazu z oczu do mózgu. Sądzono, że jedno oko robi to wcześniej niż drugie, a opóźnienie ? przypuszczano ? trwa zaledwie kilka milisekund. To wystarczy, aby mózg zarejestrował informację, która dotarła do niego pierwsza. Kiedy więc otrzymuje spóźniony obraz z drugiego oka, błyskawicznie porównuje go z wcześniejszym i wyciąga wniosek, że to już było.

http://nauka.newsweek.pl/skad-sie-bierze-u...,39199,1,1.html

Jak dalej wyjaśniono może być również dotyczące słuchu węchu.. lub nawet smaku.
Według mnie jest to bujda z tym że odkryli i wiedzą co to jest i tego typu historie banały które wprowadzają w teorie na wyjaśnienie tego typu zjawiska , gdyż dejavu możemy doświadczyć nie widząc dokładnie co sie dzieje a powiedzieć ze szczegółami co się następnie stanie,szczegóły czasem mogą się różnić według mnie troche nawiązuje to do podróży mentalnych gdyż działa to na tej samej zasadzie w dejavu w pogłębieniu się podróżą mentalną do dejavu lub jakoś tak.

Czemu ten temat? przyszło mi to do głowy i hop piszcie co myślicie.
Go to the top of the page

+Quote Post
TyHu
post 11.07.2012 - 15:06
Post #2

Coprobo

Notatnik

Bo najczęściej określenia Deja vu używają osoby którym się wydaje że to już było po fakcie a nie przed a natomiast to co ty piszesz to już podchodzi pod jasnowidzenie.

Ja mam taką teorię, że ktoś coś przeżył jakieś doświadczenie poza zmysłowo a po pewnym czasie się to zmanifestowało w percepcji.

Mi się wydaje że nie ma na to doznanie jednej przyczyny a jest ich wiele i jedno z nich jest właśnie tym opóżnieniem drugie może być spowodowane jakimiś mistycznymi mocami albo na wikipedii pisze że "zauważono występowanie déj? vu krótko przed rozpoczęciem się ataku padaczki"

To jest tylko doświadczenie np. jak kaszel

Mając kaszel możesz mieć podrażnione gardło , HIV, przeziębienie albo się zadławiłeś.

+Quote Post
Mero
post 11.07.2012 - 17:49
Post #3

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Tyhu hehe ta coś przeżyłeś w poza ale to jest już coś innego np przyśniło ci się coś co przeżyłeś kolejnego dnia lub w jakimś odstępie czasu i juz nawet o tym nie pamietałeś tak ja zapominasz sny i przypomina ci sie w tym momencie gdy to przeżywasz potem wychodzi ze było identycznie. Mogą się przyśnić stosunki poszczególnych osób do twej osoby i będą one prawdziwe. Ale to już są sny prororocze lub coś w tym stylu najczęsciej spontany.

Jeszcze coś dejavu występuje również poza..

+Quote Post
mruku
post 12.07.2012 - 18:25
Post #4

Członek Rodziny

Notatnik

Nasza dusza decydując się na wcielenie, ma nazwijmy to "podgląd" na życie jakie wybiera na ziemi. Deja vu...to to ...co udało nam się jakimś cudem zapamietać/przypomnieć.

To jedyne wyjaśnienie "deja vu"...które mój mózg akceptuje;] pzdr

+Quote Post
Mero
post 12.07.2012 - 19:32
Post #5

Dusza Towarzystwa

Notatnik

myślę że poczęści niby tak jest

+Quote Post
FerdekKiepski
post 12.07.2012 - 21:35
Post #6

Dusza Towarzystwa

Notatnik

Ja mam tak, że przy deja vu "czasem" gdy jest wyraźne potrafię dokładnie przewidzieć krótką chwilę w przód co się stanie. Czasem się zatrzymuje i mówię w myślach: ten zrobi to... ten zrobi tamto, zaraz stanie się to. I to się na prawdę dzieje.
Czasem również mam wrażenie, że już mi się to jakby śniło. Ciekawy temat.

+Quote Post
tomox
post 13.07.2012 - 16:11
Post #7

Przyjaciel Rodziny

Notatnik

Moja teroia na to zjawisko jest taka że deja vu to pierwszy przebłysk przebudzenia świadomości i broniące się EGO , bo po pierwsze pojawiające sie deja vu (już tu kiedyś byłem TU i TERAZ ) i zaraz po tym myślenie czyli zwrócenie uwagi na myśli .

+Quote Post
mruku
post 13.07.2012 - 21:16
Post #8

Członek Rodziny

Notatnik

ty Tomox...wydaje mi sie, że w miare mądrze gadasz, a rozkminiałem twój post kilkanascie razy:).
Poruszasz jeden z asptektów deja vu, który pomijałem.
Z tym przebłyskiem świadomości, to całkiem niezły wniosek, bo na poczatku szczerze ci powiem, że pomyslałem, iż naczytałes się za dużo ezoterycznych ksiązek:D...
Ale coś w tym jest.

Pomijając aspekt "deja vu" - jako "wow, pamietam, było to już, a jest teraz "
dochodzi nastepny
W postaci świadomości, że moment w którym patrzysz na rzeczywistość podczas "deja vu" jest: całkowicie pozbawiony oceny, myśli, totalnie świeży....poprost JEST.

ps. gdzie znajduje się wasza świadomość podczas, przypominania sobie stanu "deja vu" :).....zauważacie co robicie z oczami:)...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park