Pytanie Odnośnie Oobe I Wiary |
|
|
Silverka
|
27.02.2008 - 11:11
|
Guests

|
nie musi. tez bylam wierzaca na poczatku i jeszcze wtedy nie przeszkadzalo mi w wyjsciach, dopiero z biegiem czasu przestalam wierzyc ale to juz inna sprawa. Wiara nie ma tu nic do zrzeczy, bylo na tym forum ze kaplanie tez maja OBE wiec mysle ze to nie ma znaczenia w co wierzysz.
|
|
|
|
|
|
Silverka
|
27.02.2008 - 11:21
|
Guests

|
nie, nie wplynelo źle. Odnalazlam siebie bo wyrwalam sie z dziwnych schematow ktore posiadalam.
|
|
|
|
|
|
Silverka
|
27.02.2008 - 11:29
|
Guests

|
W sumie kiedy nigdzie nie znalazlam Boga w OBE. Nie bylo tam rzadnego nieba ani piekla. Zaczelo sie to uwteirdzac w moim przekonaniu. Rowniez odnalazlam swojego wuja w OBE ktory popelnil samobojsto nie dostal za to kary za grzechy jak to opowiadaja religie ze bedzie sie meczyl szanasko w piekle. MIal sie dobrze byl ucieszony z tego ze tam był. Wierze w nie stu procentowo. Wiem, ze zycie po smierci jest, mnie samej nie bylo tu godzine i doswiadczylam poza. Obe otworzylo mi ocyz na wiele spraw duchowych wiem ze moge osiagnac wszystko co chcę i ze jestesmy poteznymi istotami duchowymi. Tego jakos religia nie propanguje raczej uwlacza ludzka slabosc grzechu pierworotnego, mowiac ze z natury jestemsy grzeszni i źli, a to jest nieprawda. Jestesmy z natury dobrzy i wiem, ze w kazdej chwili moge sie skontaktowac z opiekunem. Dziwi mnie to, ze kaplani utrzymuja to przekonanie, i nie dziwie sie ze liczba wiernycxh w kosciele spada. Mnie dolowalo jeszcze bardziej to co ksieza opowiadali zamaast wspierać duchowo.
|
|
|
|
|
|
M2rc1n
|
27.02.2008 - 19:54
|
Członek Rodziny
Grupa: Podróżnicy

Nr użytkownika: 3662

|
BTW, Kamyl dobre pytanie, sam szukałem troche na ten temat odpowiedzi, i też mnie to nurtuje. Bo tak jak Ty jestem katolikiem, ale też nie takim "hardkorowym" xD. Poprostu wierze i wiem w co wierze, jestem o tym przekonany. No ale odnośnie do tematu uważam że oobe nie jest sprzeczne z religia katolicką. Wydaje mi sie, że dopuki oobe nie stawiasz ponad Boga, ponad wiare nie ma w tym nic złego. Poprostu uczysz się swojego "wnętrza", prowadzisz duchowy rozwój. Istnieje takie coś jak medytacja w religii chrześcijańskiej, a przecież ten element wewnętrznego rozwoju jest obecny w religiach wschodu. I właśnie tam medytacja jest w celu rozwoju duchowego, poznania swojego drugiego "ja". A poza tym Silverka podała przykład z forum że kapłani tez miewają ten "stan", czyli o czymś to świadczy. Pozdrawiam i myśle że rzuciłem na ten temat troche światła ;]
|
|
|
|
|
|
taxido
|
02.03.2008 - 05:08
|
Przechodzień
Nr użytkownika: 3729

|
Hej!
Jest taka ksiazka w ksiegarniach katolickich ktora zwie sie "Oni byli poza cialem" - autora nie pamietam. Pozyczyl mi ja kiedys ksiadz. Fajna i opisuje wiele przypadkow ludzi swiatobliwych ktorzy doswiadczyli oobe. Niektorzy z nich nawet nauczali (w stanie oobe) indian na innym kontynencie - co potem znajdowalo potwierdzenie... Kazdy kto ma watpliwosci co do oobe i wiary, lub chcialby utwierdzic sie w pozytywnym spojrzeniu - znajdzie przyjemnosc czytajac ta ksiazke. Polecam!
|
|
|
|
|
|
vegnagun
|
02.03.2008 - 23:25
|
Członek Rodziny

Nr użytkownika: 2960

|
Jeśli miałbym być szczery to z własnego doświadczenia wiem na pewno, że praktykowanie OOBE źle wpływa na osobę wierzącą. Tak było w moim przypadku. Patrząc na zjawisko OOBE oczami racjonalisty nie widzi się w tym nic złego, wręcz przeciwnie, daje nam to możliwość rozwoju duchowego, pozwala odczuć miłość jakiej często brakuje nam w świecie rzeczywistym, pozwala poznać siebie, poszerzyć możliwości swojego umysłu. Tak, to prawda, jednakże z czasem podejście osoby wierzącej, interesującej się OOBE może stać się niezdrowe w stosunku do tego zjawiska. Niezdrowe w sensie, że gdy kładzie się do łóżka, zapomina o modlitwie myśląc o tym by wyjść dzisiejszej nocy, że nie rozmawia już z Bogiem tylko z Mtj czy z niefizycznymi przyjaciółmi. W moim przypadku OOBE wtargnęło w moje fundamentalne obowiązki katolickie. Znam jednak osoby na których OOBE wpłynęło inaczej. Z niedowiarków, stali się oni osobami uduchowionymi. Pod wpływem doznań i miłości poza ciałem zwrócili się w stronę Boga. Ale smutne jest to, że na tym się kończy. Wierzą oni już w Boga, może nawet przyjmują pewne doktryny Kościoła Katolickiego ale OOBE zawsze będzie "blokowało" im drogę do rozwoju w wierze katolickiej. Także według moich obserwacji są dwie ścieżki w tym przypadku: albo zgłębia się wiedzę o OOBE i trwa jako wierzący-niepraktykujący, albo odrzuca się OOBE tak jak nakazuje nam Kościół i trwa we wzorowej postawie chrześcijańskiej. Jedno wiem na pewno, że tych dwóch dróg nie da się połączyć.
|
|
|
|
|
|
Werewolf
|
17.03.2008 - 21:43
|
Znajomy Rodziny

Nr użytkownika: 3789

|
Z wiarą w jakiegoś boga/bogów/uniwersalną siłę nie. Z doktryną religii tak. Istnieją póki co pewne zakazy i są praktyki zakazane. Nawet jeśli uważasz że nikomu nie szkodzą i są dobre, to wytłumacz to KK. Wątpię aby posłuchali. Wiele rzeczy które są dla ludzi dobre, było zakazywanych i to nie jest pierwszy raz. Oczywiście, teraz nie czeka Cię za to spalenie na stosie, ale wątpie czy kościół uznałby OOBE. To wszystko zależy od tego, jaką otoczkę się do tego doda - doświadczeń mistycznych, objawień i pogłębiania wiary - czy chęci uwolnienia się od schematów, poznania prawdy, etc.etc. Osobiście wątpie aby była to tylko podróż po podświadomości - podróże po świecie fizycznym były opisywane (nie wiem czy czytałeś książki Monroe i Sugiera) i badane. Wątpię by podróż do jakiegoś miejsca którego nie znasz i opisanie go dokładnie tak jak wygląda, jest zwykłą podróżą po podświadomości - choć oczywiście może nią być. Jak dla mnie za wiele zbiegów okoliczności, a uznaję że nie po to pisano te książki by zrobić nas w konia :) Pozdrawiam. Hawk, ja zakończę już chyba swoją wypowiedź, tematy wiary są bowiem grząskie i prowadzą ludzi do sporów, a nerwów sobie i innym niszczyć nie chcę ;)
|
|
|
|
|
|

3 Stron
1 2 3 >
|
 |
|