oobe.pl

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Kilka Porad Dla Poczatkujacych W Ld :)
Silverka
post 10.04.2008 - 07:48
Post #1

Guests

Gdy nie pamiętasz snów :

Najpierw zobacz czy to co Cię zablokowało nie jest doświadczeniem z przeszlości. Być może śniłeś jakiś koszmar albo horror, który zablokował Cię na śnienie. Jeśli to nie jest to to, wiedz, że człowiek każdej nocy śni, po prostu nie pamięta tego momentu ponieważ zbyt szybko wskakuje do ciała po podróży i przez to ulatnia się wszystko z podróży poza ciałem. Drugą wadą jest też to, że człowiek po prostu nigdy wcześniej nie przywiązywał uwagi do snu i przez to po prostu tych snów nie zapamiętuje. A jak już zaczyna zwracać uwagę to ciężko przełamać opór skupiając uwagę na snach, jednak wiedz, że jeśli już zaczynasz skupiać uwage na snach to sny zaczną się same pojawiać. Chodzi głownie o nastawienie, gdyż energia idzie za naszą uwagą i tylko wtedy gdy będziemy mieli wystarczająą uwagę i nastawienie na sny będziemy mogli zaczynać je pamiętać.

Gdy powoli zaczynasz pamiętać sny:

Dobrze jest prowadzić swój dziennik snów, chociaż nie jest to aż tak konieczne. Ja np wytrzymałam niecale 3 tygodnie z zapisywaniem snów a ich jakość i tak sie nie poprawila ,wiec dla leniwych można sobie powiedzieć, że bedzie zapisywać się tylko LD. To była dla mnie bardzo dobra metoda. Gdy się nastawiłam tylko na LD, że bede je zapisywać wtedy zaczęłam miewać LD. Zapisywałam każde LD w swoim blogu co umożliwiało mi lepszą pamięć snów. Zapisywałam również OBEki. Chociaz pierwsze w swojej życiu miałam LD niż OBE. Czasem dobrą metodą na osiągniecie LD było także powtarzanie jak mantra ale z uczuciem zainteresowainem emocjonalnym "bede pamiętać we śnie że śnię'. Dobrym sposobem jest też obserwowanie otoczenia na żywo, wtedy zaczynasz obserwować także we śnie i łatwo się wtedy skapnąć, że się śni.

Przede wszystkim nastawienie!

Zarówno do OBE jak i LD potrzebne jest właściwe nastawienie. Nie stresuj się, gdy się nie uda. Wiedz, że jeśli ćwiczysz LD to ono się uda predzej czy pozniej gdyż tak jak w OBE raz otwarta furtka sprawia, że wracasz do ćwiczeń. Nastaw się na samo zjawisko, ale nie nastawiaj się na wynik. Bycie zbyt pewnym siebie powoduje, że LD nie wychodzi, gdyż wtedy się stresujemy.

Kolejną metodą, którą kiedyś stosowałam było narysowanie "ś" na dloni co znaczyło świaodmośc. To działało jak testy rzeczywistości,w których kilkanaście razy z rzędu można sobie mowić "czy to sen?" Jednak za pomocą testów rzeczywistości udało mi się LD tylko kilka razy. Nie odniosłam takich skutków jak w poprzendich wymyślonych przeze mnie metod. Być może dlatego właśnie, że te są czyjeś.

SNY RANO i W NOCY

Dobrze jest, drodzy forumowicze gdy po przebudzeniu w nocy pamiętasz o powiedzeniu sobie , "bede pamiętać we śnie, że śnię" albo inna dla was skuteczną afirmacje. Jeśli się przebudzisz wtedy ciało jest wyspane a to zwiększa szanse na to, że bedziemy mieli LD. To kolejna metoda na którą wpadłam a któa pomogła mi w osiąganiu LD.

LD rano.

Nad ranem jest coraz płytsza faza sny przeważnie są bardziej przejrzyste. Ciało jest wystarczająco zregerowane więc nie przeznacza energii na ciało ale na marzenia senne. Dlatego o wiele łatwiej jest osiągnać LD nad ranem niż w nocy. tu można stosować takie same metody jak wcześniej.

Przede wszystkim w świadomym śnieniu ważna jest uwaga. Tam gdzie koncentrujesz uwagę energii tam ona podąża. Dlatego im więcej energii wkładamy w to, co robimy tym większe szanse są na to, że w końcu to uzyskamy. Powodzenia. Pozdr Silverka!
Go to the top of the page

+Quote Post
Draq
post 27.06.2008 - 16:32
Post #2

Dusza Towarzystwa
Ikona Grupy
Grupa: OOBE VIP

Notatnik

CYTAT
pierdole to LD,imho real jest lepszy :)

Racja, jednakze Ld ukazuje CI, jak bardzo swiadomy jestes w realu :). Pozdrawiam.

+Quote Post
6umerang
post 01.07.2008 - 10:40
Post #3

Dziadek do ożehuf
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

A_b - Draq ma rację - a to tylko jedna z zalet LD :p

A LD jest proste, jest tak proste, że zajmowanie się tym tematem z pasją wywołuje już ld, hehe - a technik mnóstwo i drogi są trzy:

1/easy - wyrób pamięć snu i poznaj klucze - ld będziesz miał całkiem sporo odzyskując świadomość w nocy
2/medium - wszelkie metody 4+1, 6+1, czyli przerwanie REM i wrócenie do niego świadomie - poranne godziny, to dobre godziny.
3/hard(core) - WILD, czyli świadome zasypianie.

Do każdego punktu masz milion możliwości a godzina wcale nie gra roli aż tak wielkiej, grunt to wyrobić pamięć snu i próbować LD rano, kiedy REM jest najdłuższy.

+Quote Post
6umerang
post 01.07.2008 - 15:29
Post #4

Dziadek do ożehuf
Grupa: Podróżnicy

Notatnik

Pamięć snu nie jest potrzebna ani do WILD ani do WBTB (przerywane REM) - ale za to zwiększa ilość spontanów i podświadomość wie, że ld jest ważne - tylko i aż tyle.

Osobiście żadnych dzienników nie prowadzę, chociaż bym chciał (lenistwo), RT prawie wcale (dla mnie to robienie z siebie tumana ;)) - wyrobiłem sobie jednego pewniaka - popołudniowa drzemka - nawet i wieczorna, byle 0 21 najpóźniej się położyć - wmówiłem sobie zwyczajnie, że wówczas zawsze mam ld - no i mam :p

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Wersja Lo-Fi OOBE Porady Roberta Monroe Porady Brucea Moena Porady Darka Sugiera Kontakt Park